Hoppa till huvudinnehållet

Tänder ljus på suiciddagen i Hjo

Publicerad:
Det blir en ljusmanifestation på Hjotorget.
Det blir en ljusmanifestation på Hjotorget. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Söndagen den 10 september anordnas suicidpreventiva dagen i Hjo med ljusmanifestation på Stora torget.

Nu på söndag arrangeras den internationella suicidpreventiva dagen med syfte att öka kunskapen om och att förebygga självmord. Dagen instiftades för tjugo år sedan på initiativ av bland annat Världshälsoorganisationen, WHO.

1 569 tog sina liv

Under 2022 var det 1 569 människor som tog sina liv: 1102 män och 467 kvinnor.

– Det handlar om självmord, eller suicid som är ett vanligare ord för den katastrof som blir när en person tar sitt liv, säger Birgitta Lundgren Pierre som är väl insatt i ämnet och ingår i arrangörsstaben i Hjo.

I samband med suicidpreventiva dagen uppmärksammas stödet till efterlevande. Ett självmord drabbar nämligen många människor kring den som avlidit och kan leda till sämre psykisk hälsa och högre suicidrisk hos närstående.

– Vi vill slå hål på myter och minska tabubegreppet kring suicid.

Tredje gången i Hjo

Suicidpreventiva dagen anordnas för tredje året i Hjo och inleds på söndagskvällen med invigning och ljusmanifestation.

– Det blir en minnesstund på torget och kommer att tändas ljus för de som avlidit genom självmord.

Volontärer från organisationerna Suicide zero, SPIV – kunskap räddar liv och SPES, Suicidprevention efterlevnadsstöd, finns på plats för samtal och information. Hjo kyrka håller öppet och diakoner finns på plats.

Andra aktörer som medverkar är Folkhälsorådet i Hjo kommun och Västra Götaland regionen.

Artikeltaggar

HjoHjo kommunHjo kyrkaSamhälleSjälvmordStora torgetWHO

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.