– Jag är trygg med underlaget inför beslut i sjukhusstyrelsen.
Det konstaterar Anna-Karin Skatt (S), ordförande i sjukhusstyrelsen, efter att sett riskanalysen för att flytta akut och IVA från Lidköping och ett antal mottagningar från de olika sjukhusorterna för koncentration till Skövde.
Enligt Anna-Karin Skatt finns det en stor politisk enighet att ställa sig bakom förslaget från sjukhusdirektör Stellan Ahlström.
I tisdags offentliggjordes riskanalysen inför vad som händer om förslaget på strukturella förändringar på Skaraborgs sjukhus genomförs. Det var också första gången som Anna-Karin Skatt tog del av denna. Den 12 september ska hon tillsammans med de åtta övriga ledamöterna i Skaraborgs sjukhusstyrelse, fatta beslut om förslaget och om det blir jakande, ge uppdraget till Stellan Ahlström att genomföra förändringarna.
Vi frågar Anna-Karin Skatt om hon blev förvånad över det som kom fram i riskanalysen.
– Det är klart att i en stor förändringsprocess så är det ju många risker, men jag fokuserar mer kring åtgärdsplaner så vi kan häva riskerna och jobba aktivt med det, så att omställningen i Skaraborg blir så optimal som möjligt för hela Skaraborg.
Är du trygg med att veta vad som händer när du ska fatta det här beslutet?
– Jag är trygg med de beslut vi kommer att ta. Jag känner mig trygg med de underlag vi har.
Många har undrat över hur ambulanserna ska räcka till för alla akuta transporter mellan Lidköping och Skövde framöver.
Stellan Ahlström berättar att ambulansledningen just nu sitter och simulerar olika scenarier, hur man kan få den ambulansflotta man har, så resurseffektiv som möjligt.
– När vi har sett det så tar jag ställning tillsammans med sjukhusledningen om vilka åtgärder vi behöver göra. Vi får låta processen ha sin gång.
Redan i förslaget till strukturella förändringar som Stellan Ahlström presenterade i maj, så beskrev han målsättningen att akutambulanserna behöver renodlas för tidskritiska uppdrag, men att andra transporter till sjukhus kan ersättas med andra resurser.
Stellan Ahlström fick uppdraget i december förra året, att titta på alla saker som skulle kunna få en ekonomi i balans
– Vi var redan då inne i ett omfattande åtgärdsarbete. Vi ser på helheten, inte bara till en kommun, utan måste se till att han en tillgänglig vård för alla skaraborgare.
Vad har vägt tyngst, patientsäkerhet eller ekonomi?
– Patientsäkerheten ligger alltid inför mina ögon. Det är hela uppdraget i Skaraborg som är viktigt.
Samtidigt kan han aldrig bortse från ekonomin i sitt arbete.
Är den här förändringen av akut och IVA, lika patientsäkert för Lidköpingsborna, som det är i dag?
– Vi har inte förmågan att ha kvar det som det är i dag. Vi har varken den ekonomin eller den förmågan att kompetensförsörja hela det skaraborgska territoriet med specialistsjukvård.
Redan tidigare har det från politiskt håll utlovats att förändringarna inte ska innebära uppsägningar.
– Vi vet att vi redan i dag med 4 500 anställda har en personalomsättning på tio procent. Det är också därför jag är väldigt restriktiv med nyanställningar nu. Jag behöver förbereda mig för att klara en omställning med den personal jag har, säger Stellan Ahlström.
I förslaget har han nämnt en besparing på 50 miljoner kronor i personalkostnader genom att flytta akuten i Lidköping till Skövde. Stellan Ahlström vill gärna återkomma i den frågan.
– Jag kan återkomma när vi har ett beslut och jag får möjlighet att ha en dialog med de fackliga parterna, för det är där dialogen börjar. Inte med media.
Anna-Karin Skatt berättar om hur de har planer på att kompensera förändringar som genomförs, till exempel att kunna förbättra tillgången på akutvård på primärvårdsnivå i Lidköping, genom närakut eller något liknande.
– Detta ska skyndsamt vara på plats, för att ta hand om patienter som har akuta behov men som inte behöver akutsjukhusets alla resurser. Vi har redan upparbetade samarbetsformer med primärvården.
Det är inte klart hur man ska få en bättre tillgänglighet till specialistvård i Mariestad, när samtliga mottagningar, förutom inom psykiatrin, föreslås läggas ned. Det talas fortfarande om digitala lösningar mellan primärvård och specialistsjukvården. Något som prövades för ett par år sedan i det så kallade närvårdscentrumet, men som lades ned efter en tid.
– Vi har gjort många framsteg i det här digifysiska arbetssättet, säger Stellan Ahlström och nämner bland annat digital ortopedi som nu finns i både Tidaholm och Hjo.
Stellan Ahlström hänvisar till regionens hälso- och sjukvårdsdirektör som fått i uppdrag att titta särskilt på utvecklingen i Mariestad.
– Jag deltar gärna framåt i olika omställningsprojekt här, för vi har en jätteomställning att göra för hela hälso- och sjukvården.
Anna-Karin Skatt tycker det är tryggt att veta att det råder stor politisk enighet bakom de förändringar som nu föreslås.
– Det är sju partier som ställer sig bakom det här förslaget.
Tisdagen den 12 september ligger förslaget på sjukhusstyrelsens bord. Många beslut har fattats innan, men det är sjukhusstyrelsen som avgör frågan till slut.