Hoppa till huvudinnehållet

Diskussion på Hökensås GK:s stormöte: ”Det var högt i tak”

Publicerad:
Hökensås GK står inför ett vägskäl – att fortsätta bedriva verksamhet med 27 hål eller dra ner till 18 hål.
Hökensås GK står inför ett vägskäl – att fortsätta bedriva verksamhet med 27 hål eller dra ner till 18 hål. Foto: Christoffer Tuulik

Turerna går vidare om framtiden för Hökensås golfklubb – att minska antalet hål från 27 till 18. Under det extra medlemsmötet gavs information i en fullsatt lokal på hotell Bellevue och möjligheter att ställa frågor.

– Det var en mycket god uppslutning och högt i tak, konstaterar Jonas Angshed HGK:s styrelse.

Hökensås golfklubb och Hökensås golfs ekonomiska förening hade från begynnelsen kallat sina medlemmar i måndags till en extra föreningsstämma på hotell Bellevue för att rösta om golfklubbens framtid. Men röstningsförfarandet fick läggas på is på grund av att det i sista sekund dök upp juridiska spörsmål gällande om att tillåta ombud eller inte vid röstningen.

Röstningen fick strykas och istället ändrades inbjudan till endast ett informationsmöte.

Från 27 till 18 hål

Huvudfrågan var, enligt klubbstyrelsens förslag, att minska antalet hål på banan från 27 till 18. Orsaken till åtgärden uppges bero på ekonomiska bekymmer.

”Sedan vi startade om klubben efter konkursen har vi haft stora problem med ekonomin, så även i år och vi behöver nu agera för att kunna fortsatt bedriva verksamheten” stod det att läsa i kallelsen.

Enligt förslaget skulle en 18-hålsbana innebära samma årsavgift för medlemmarna, oförändrad personalstyrka och kunna öka golfbanans status.

En annan möjlighet är att fortsätta med 27 hål vilket bland annat skulle innebära höjd medlemsavgift.

– Det är klart att det är väl ingen som egentligen vill stänga nio hål, men på något sätt behöver vi göra en förändring. Om det blir från 27 hål till 18 eller om vi gör något annat, det får framtiden utvisa.

Det är klart att det är väl ingen som egentligen vill stänga nio hål, men på något sätt behöver vi göra en förändring. Om det blir från 27 hål till 18 eller om vi gör något annat, det får framtiden utvisa.
Jonas Angshed HGK:s styrelse

Fullsatt på mötet

Intresset bland medlemmarna var stor och sittplatserna tog snabbt slut i samlingslokalen på hotell Bellevue. Styrelsen med Jonas Angshed och Bengt Gustavsson inledde med att redogöra för läget och ekonomin. Efteråt blev det sedan möjligt för medlemmarna att ställa frågor.

– Det var bra diskussioner, tankar och idéer med många relevanta frågor, tycker Jonas Angshed.

Hökensås golfklubb brottas med ett sviktande medlemsunderlag och har en hög medelålder.
Hökensås golfklubb brottas med ett sviktande medlemsunderlag och har en hög medelålder. Foto: Christoffer Tuulik

Plus minus noll

Budgeten har de senaste åren varit plus minus noll. Men framför allt har det varit kritiskt för klubben i slutet av året, i december månad, då pengar fått lånats för att klara av alla betalningar.

– Istället för att utnyttja en checkkredit har medlemmar ställt upp och lånat ut pengar, men det har man gjort i många, många år och inget unikt nu.

Förutom driften av golfbanan driver klubben bland annat restaurang i egen regi och ombesörjer stuguthyrning.

– Vi är väldigt slimmade på kostnadssidan, men det är intäkterna som är för dålig. Framför allt när det gäller uthyrning av stugor och greenfee som vi behöver öka. Vi behöver även få in fler medlemmar i klubben.

Andra utgifter som påverkat ekonomin är förra årets chockhöjning av elpriserna, ökade bränslekostnader och ett indexreglerat arrendeavtal som ökat med 50 000 kronor.

200 över 70+

Hökensås golfklubb brottas med ett sviktande medlemsunderlag och har en hög medelålder. I dagsläget har klubben totalt 720 medlemmar (i alla medlemsformer) varav 420 är seniorer med spelrätt och av dessa är 200 medlemmar åldern 70+.

– Det är oroväckande. Det är återväxten som det handlar om i stor del.

Bidrag 100 000 kronor

Hökensås golfklubb har inlett ett utvecklingsarbete via ett bidrag på 100 000 kronor. Det är projektpengar i något som kallas omställningslyftet via IDC West, som gjort en utredning på klubben tillsammans med styrelsen och medarbetare.

– Utifrån detta har de kommit med en rapport om diverse åtgärder som de tycker att vi borde jobba med samt en handlingsplan.

På minussidan framgår det exempelvis att Hökensås GK de senaste åren haft tuffa säsongsstarter och fått ett dåligt rykte på sociala medier. På plussidan nämns banans utvecklingsmöjligheter, utveckla uthyrningen av logi och lyfta hållbarhetsperspektivet.

Tillgängligheten

Många åsikter och frågor vädrades under mötet. Förutom de fördelar som hade framförts med en 18-hålsbana fanns det andra synpunkter. En av dem var att behålla 27 hål för att kunna behålla den höga tillgängligheten på banan, som i dag står högt i kurs bland både egna medlemmar och greenfeegäster.

– Givetvis blir det färre tider att boka, men å andra sidan med det underlaget vi har i dag så ser inte jag att det ska kunna bli ett problem egentligen. Inte om man ser hur det är bokat i dag.

Hökensås  GK ska ha ett nytt informationsmöte den 11 september.
Hökensås GK ska ha ett nytt informationsmöte den 11 september. Foto: Ariel Cevora Baier

Extramöte och röstning

Nästa steg i avgörandet i golfbanans framtid blir ett extra informationsmöte på måndag kväll den 11 september.

– Vi fortsätter ge information till de som kanske inte kunde närvara på mötet eller andra som var med på mötet och som funderat under veckan. Det gäller att fånga upp så många idéer som möjligt.

Just nu tittar klubbledningen på hur en medlemsröstning skulle kunna genomföras och som med all förmodan kommer att ske i slutet av september.

– Antingen blir det en extra stämma eller om stadgarna tillåter så kommer vi att kalla till en röstningsdag, en valdag.

Antingen blir det en extra stämma eller om stadgarna tillåter så kommer vi att kalla till en röstningsdag, en valdag.
Jonas Angshed HGK:s styrelse

Klart inför höstmötet

Hökensås har sedan sitt ordinarie höstmöte som alltid infaller sista måndagen i oktober.

– Vi vill ha klart röstningen inför det här höstmötet, eftersom vi då lägger fram budgeten för 2024 till beslut och då måste vi veta förutsättningarna.

Sist men inte minst vill Jonas Angshed göra ett tillägg:

– Jag har väldigt ljus tro på Hökensås golfklubb och en stark framtid. Något måste vi göra för att det ska bli bra i framtiden.

Hökensås golfklubb

I slutet av 1961 bildades Hökensås golfklubb och i maj 1963 kunde klubbens medlemmar börja spela på banan med nio hål. 1980 tillkom ytterligare nio hål.

På grund av stor medlemstillströmning och svårigheter att komma ut på banan beslöt höstmötet 1991, med knapp majoritet, att bygga ut banan med ytterligare nio hål och blev därmed Skaraborgs första anläggning med 27 hål.Klubben fick stöd av Hjo kommun genom en borgensförbindelse som bidrog till goda lånevillkor.Nya hål för 30 år sedan

1993 invigdes de nio nya hålen av landshövding Birger Bäckström i samband med att Hökensås GK firade 30-års jubileum.

2013 gick Hökensås GK i konkurs. En lösning blev en fortsättning en ekonomisk förening som tog över driften av banorna och en ideell förening som skulle ha hand om golfverksamhet

2023 Klubben firar 60-årsjubileum.

Artikeltaggar

ÅtgärderBudgetarGolfHjoHökensås GKSportStyrelser

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.