Hoppa till huvudinnehållet

Efter larmet om tystnadskultur: Nu utreds Sigghusberg externt

Publicerad:
Undersköterskor som sagt upp sig på egen begäran menar att det råder tystnadskultur och dåliga arbetsförhållanden på Sigghusbergs äldreboende som drivs av Hjo kommun.
Undersköterskor som sagt upp sig på egen begäran menar att det råder tystnadskultur och dåliga arbetsförhållanden på Sigghusbergs äldreboende som drivs av Hjo kommun. Foto: Christoffer Tuulik

Arbetsplatskulturen på Sigghusberg utreds just nu av extern part. Några andra åtgärder har inte gjorts efter larmen om arbetsplatskulturen. Hjo kommun avvaktar utredningen.

– Vi släpper insynen och låter utredningen ha sin gång, säger Tor Kempe vid Hjo kommun.

Det blir Skaraborgshälsan AB som gör den externa oberoende granskningen av arbetsplatskulturen på Sigghusbergs äldreboende.

– Kommunen har lämnat över materialet till Skaraborgshälsan som behöver tid för att sätta sig in i arbetsplatsen och uppdraget. De kommer intervjua anställda och andra för att skapa sig en helhetsbild. Det kommer ta tid och det är inte heller gratis, men utredningen är viktig, säger Tor Kempe, tillförordnad chef för vård- och omsorg.

Svart eller vitt

Hjo kommun har inte gjort någon särskild åtgärd på Sigghusberg i övrigt. Enligt Kempe får utredningen visa svart eller vitt om det finns problem med arbetsplatskulturen.

– Vi känner oss trygga i att avvakta den externa utredningen. Vi kommer sitta lugnt i båten tills att den presenteras. När och hur det sker får vi återkomma till för det lär ta tid, säger Tor Kempe.

Tor Kempe, tillförordnad chef för vård- och omsorg i Hjo kommun.
Tor Kempe, tillförordnad chef för vård- och omsorg i Hjo kommun.

Undersköterskor berättade

Det var efter artiklar i Hjo tidning i juni i år som kommunledningen beslutade att tillsätta utredningen. Först rapporterades att var fjärde undersköterska, 18 av 66 undersköterskor, lämnat Sigghusberg på egen begäran.

I en annan artikel menade en majoritet av de som sagt upp sig att det råder tystnadskultur och dåliga arbetsförhållanden.

Bland annat att du blir utpekad, i värsta fall uthängd av ledningen, om du är av en annan åsikt. Att intern kritik sopas under mattan, att problem inte diskuteras och att avvikelser som drabbar boende inte dokumenteras.

– Jag vet att de högre cheferna i kommunen känner till problemen med tystnadskultur, men låter det vara. Det har skickats skrivelser uppåt i organisationen och flera har framfört kritik på olika vis. Någon sa att det är som en fyrkant, kritiken går mellan cheferna och sen pang ned i papperskorgen. Det sopas under mattan, allt ska se bra ut, inget får komma ut, aldrig någon förändring, sa en av undersköterskorna, exempelvis.

Andra berättade om sexism bland kollegorna och upplevde en hård jargong.

Kritik och oro

Delar av informationen var helt ny för Hjo kommun, bland annat kritiken mot ledningen, oron för de boende och uppgifterna om sexism och jargongen mellan personal.

– Vi behöver reda ut vad som inte fungerar och hur vi kan förbättra situationen framöver. Hjo kommun tar kritiken på största allvar. Vi vill ha en bra arbetsmiljö och ge den bästa möjliga vården, sa Tor Kempe, till tidningen i juni i samband med beslutet att tillsätta en extern granskning.

Positivt och negativt

En anonym enkät där vem som helst har kunnat lämna uppgifter, information och synpunkter om Sigghusberg har funnits på kommunens hemsida i sommar.

– Det skapades en oro bland anställda och anhöriga. Det har kommit in både positiva och negativa inlägg genom enkäten. Alla svar har vi skickat vidare till Skaraborgshälsan så de ingår i utredningen, säger Tor Kempe.

Vill få helhetsbild

Den anonyma enkätens syfte var att fånga upp om det krävdes någon omedelbar åtgärd i väntan på granskningen.

– Vi har inte haft anledning till det. Samtidigt är det svårt att göra något med svaren innan utredningen är klar. Vi behöver ha en helhetsbild för att kunna agera.

Tidningen har försökt begära ut enkätsvaren, men Tor Kempe hänvisar till att det är arbetsmaterial och alltså inte en offentlig handling.

– Eftersom enkätsvaren ingår i granskningen är det arbetsmaterial tills utredningen är klar, säger Tor Kempe.

Läs tidigare artiklar om Sigghusberg här:

Kommunen agerar efter kritiken mot Sigghusberg: ”På största allvar”Undersköterskorna om missförhållandena på Sigghusberg: ”Aldrig mer”18 undersköterskor har valt att lämna Sigghusberg – bara i år: ”Ingen flyr Hjo”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättGranskningarHjoHjo kommunSamhälleSigghusbergSituationen på SigghusbergTystnadskulturUtredningarVård

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.