Hoppa till huvudinnehållet

Fullt på förskolorna – tillfällig avdelning på gång

Publicerad:
De är fullt på förskolorna i Hjo kommun och nu ska på nytt en tillfällig avdelning upprättas.
De är fullt på förskolorna i Hjo kommun och nu ska på nytt en tillfällig avdelning upprättas. Foto: Hasse Holmberg / TT

Efter sommaren är verksamheten i full gång på förskolorna och redan nu visar det sig vara ont om platser inom barnomsorgen.

– Det är fullt, konstaterar skolchef Mari-Louise Brage.

Trycket om en plats på kommunens förskolor fortsätter att vara högt. Oftast är efterfrågan som störst vid årsskiftet, men redan nu i höst är det trångt inom barnomsorgen.

– Det är fullt, vilket gör att till våren så har vi inte plats för alla. Det kommer förmodligen att bli samma sak nu som i våras, att vi gör en provisorisk halvårslösning med en avdelning, säger Mari-Louise Brage.

Tillfällig lösning

Våren 2023 gjordes en tillfällig lösning med en ny avdelning på Orrelyckans förskola, i den förra detta lekhallen, för en femårsgrupp med sammanlagt femton barn.

– Den här gången var det på Orrelyckan, men nu har det varit en del förändringar där som gör att den förskolan kanske får vila lite. Vi tittar på andra möjligheter och vi vet inte vad det kommer att landa i, men vi har ju exempelvis Knäpplans förskola som är lite större och där vi kanske kan hitta en lösning.

– Vi måste göra något om vi inte ska ha 22 till 24 barn i grupperna, konstaterar Marie-Louise Brage.

Kommunen har sedan flera år tillbaka tagit beslut om maximalt 18 barn per avdelning. Platsgaranti till förskolan gäller inom tre månader.

Fått nytt uppdrag

Från den 1 juli 2023 har Skolverket dessutom gett alla kommuner i uppdrag att de måste arbeta för att fler barn ska gå i förskolan. Det gäller i första hand inför hösten det år barnet fyller tre år.

Ansvaret består av två delar: uppsökande verksamhet och erbjudande av förskoleplats till vissa grupper av barn, även om barnets vårdnadshavare inte har ansökt om förskoleplats.

Förskolan Skogshyddan ska i framtiden byggas ut med tre avdelningar.
Förskolan Skogshyddan ska i framtiden byggas ut med tre avdelningar. Foto: Lars-Ola Carlén

Platser på Skogshyddan

För att lösa den ständiga platsbristen inom förskolan i Hjo finns nu långt framskridna planer på att bygga tre nya avdelningar med 108 platser på Skogshyddan.

Tanken är att placera en ny förskola med tre avdelningar genom en utbyggnad på grusplanen, i direkt anslutning norr om den nuvarande förskolans lokaler.

Om utbyggnaden blir av kommer Skogshyddan i framtiden ha sex avdelningar.

Rektorer och pedagoger

Inför hösten har även en omorganisation skett inom förskoleverksamheten i kommunen.

Tidigare hade rektorer varit ansvariga för både skola och förskola, men nu har detta ändrats.

Från och med nu har rektorstjänsterna renodlats, vilket innebär att framöver kommer att finnas två rektorer för samtliga sex förskolor: Jessica Åberg och Erika Lundberg. Erika Lundberg är nu ansvarig för förskolorna Björkdungen, Fågelbo och Hammarn. Jessica Åberg är rektor för Knäpplan, Orrelyckan och Skogshyddan.

– På varje förskola finns även utvecklingspedagoger, som verkar som förstelärare i grundskolan, fast i detta fall har de inget tillägg på lönen men det ingår i deras tjänst att jobba med utvecklingen av förskolan. De har ett team och det har dessutom anställts några nya som förutom att jobba i barngrupp även har det här uppdraget, upplyser Mari-Louise Brage.

Artikeltaggar

FörskolorHjoHjo kommunMari-Louise BrageSkola och utbildningSkolverket

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.