Den 12 september är en avgörande dag för framtidens Skaraborgs sjukhus. Har de nio ledamöterna i sjukhusstyrelsen bestämt sig för hur de ska agera?
Allt tyder på att det blir en klar majoritet för att lägga ned akuten och IVA i Lidköping och att flytta ett flertal mottagningar från Lidköping och Mariestad till Skövde. Detta trots att ledamöter tidigare sagt att de fortsatt vill se två akutsjukhus i Skaraborg.
Flera politiker uttrycker att Lidköpingsbornas protester är bra. Däremot lär det inte få någon effekt på beslutet.
Från tidigare intervjuer är det ganska tydligt att Anna-Karin Skatt (S), ordförande i sjukhusstyrelsen och Frida Nilsson (C), vice ordförande, kommer att ställa sig bakom sjukhusdirektörens förslag på strukturella förändringar för en verksamhet i balans. Därmed säger de ja till att flytta akut och IVA från Lidköping till Skövde, och flera mottagningar från Lidköping, Mariestad och Falköping för koncentration till Skövde.
I förslaget finns också med en utökning i Lidköping med mer planerad vård och en del mottagningar i Lidköping som kommer att få ta emot fler patienter från Mariestad och Falköping.
Mariestad blir av med barn- och ungdomsmedicin och mottagningar för öron-näsa-hals, ögon och röntgen. Däremot finns en nedläggning av psykiatrin inte längre med i förslaget.
Kommer de ytterligare sju ledamöterna i sjukhusstyrelsen att ställa sig bakom förslagspaketet? Vi har ställt frågan.
Mikael Faleke (M), Tibro:
– Ja, jag står bakom förslaget och den överenskommelse som gjorts i strategiska nämnden och jag gör ingen annan bedömning efter riskanalysen.
Mikael Faleke betonar nu vikten av att ha en akutvård i form av en närakut och en komplett ambulans.
– En komplett ambulans kan ju göra betydligt mer än vad man kan göra på en vanlig mottagning, om det inte är akutmottagning så klart. De är ju som en rullande intensivvårdsavdelning.
Mikael Faleke vill också se en satsning på primärvården.
– Vi kommer inte att lämna Lidköpingsborna i sticket.
– Min värsta oro har varit utifrån om vi inte genomför förändringar. Hur kommer det se ut med kompetensförsörjning då? Men ekonomin är också viktig. Vi moderater kommer alltid att ta ansvar för ekonomin.
Har dock glad för att ha fått gehör för partiets krav att skona psykiatrin, BUP och VUP i Mariestad, som nu inte längre finns kvar som ett nedläggningsförslag.
Lena O Jenemark (S), Lidköping:
Lena O Jenemark har valt att svara via sms, hon kommer själv inte närvara på sjukhusstyrelsens möte på tisdagen på grund av sjukdom. Men hon kommenterar förslaget så här:
”Det har varit oerhört svåra beslut som utförarstyrelsen har fått i uppdrag av regionen att genomföra. I underlaget till nästa möte finns förslag på att ge sjukhusdirektören i uppdrag att bland annat skyndsamt starta samverkan mellan berörda parter för oss i Lidköping för att se vilka åtgärder som kan göras som till exempel närakut med mera.
Jag anser det vara mycket viktigt att se över detta och att vet hur och vart vi ska vända oss för att få bra vård. Jag jobbar på att vi ska få närakut, bedömningsambulans med mera.”
Maria Bruckshaw (KD), Falköping:
Ställer sig bakom förslaget.
– Det har stötts och blötts under en tid och det har inte varit lätt. Men vi har ett gott underlag och vi är en enig styrelse med sju partier. I och med det här kan patientsäkerheten säkras.
– Personal växer inte på träd, säger hon med tanke på att bemanningsproblematik varit en stor faktor inför beslutet.
Maria Bruckshaw förklarar att de nu fokuserar på det nya akut- och serviceblocket i Skövde.
– Det är ju planerat sedan en längre tid tillbaks, med en väldigt speciell utrustning att ta emot traumafall och hålla en hög nivå på specialistsjukvård inom akuten.
– Vi tar uppdraget på allvar och har ett stort engagemang. Det är ingen som sitter och sover. Och Lidköpingsbor har sin fulla rätt att reagera. Det hör till en demokrati.
Johanna Johansson (SD), Falköping:
Ställer sig inte bakom förslaget.
– Vi kommer att avstyrka. Vi vill ha kvar akuten i Lidköping. Vi kan tänka oss att centralisera vissa typer av operationer, men vård som folk utnyttjar ofta ska vara nära.
– Jag tror att lägger man ned akuten i Lidköping så kommer bemanningssituationen se ännu värre ut, det kommer inte att underlätta.
Johanna Johansson hade velat se en mer specificerad konsekvensanalys, hur det drabbar de olika verksamheterna lokalt.
Linn Brandström (M), Töreboda:
Ställer sig bakom förslaget.
– Det här är ett av de tuffaste beslut som man kan ta som politiker.
– När vi fick det här på bordet i juni så var det jätteviktigt för mig att lyfta frågan om att det inte var ett beslut som bara sjukhusstyrelsen skulle kunna ta eftersom det får konsekvenser för helt andra verksamheter.
Linn Brandström betonar också vikten av att barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin får vara kvar i Mariestad.
Hon har i tidigare intervjuer, bland annat i samband med valrörelsen, sagt att Skaraborg behöver akuten i Lidköping. Varför har hon ändrat sig?
– Den främsta orsaken är ekonomin. Just nu är min oro större för att sjukhuset inte får ordning på ekonomin och vi skaraborgare inte ska ha kvar ens hälften av den vård vi har i dag de närmaste åren, om vi inte får bukt med det.
Gabryjel Blom (V), Skövde:
Ställer sig bakom förslaget.
– Det här är ett jättetufft beslut för vårt parti som värnar vård och välfärd. Det blir ett stålbad, det är inget jag är stolt över att säga.
Tidigare i våras var Gabryel Blom av annan åsikt och förklarade att de inte skulle stänga akuten permanent och att de ifrån rödgrön ledning inte kommer att vara med och lägga ned akuten i Lidköping. Vad hände sedan, varför bytte de så totalt riktning?
– Vi hade den ingången att vi skulle ha kvar två akutsjukhus i Skaraborg. Men efter tidens gång så har det blivit mer och mer klart att det är väldigt riskfyllt att inte göra några åtgärder alls.
Han menar också att något borde gjorts för länge sedan. Att sjukhuset i Lidköping har levt under nedläggningshot under många år har påverkat rekryteringen.
– Hur många har inte sökt sig dit för att de inte vill eller vågar för att det sedan kanske inte finns kvar.
Magnus Gunnarsson (MP), Skara:
Väljer att svara via sms:
”Jag kommer inte föregå styrelsemötet med några svar innan dess. Kommenterar besluten gör jag gärna efteråt”.