Hoppa till huvudinnehållet

Sjukvårdspersonal går i taket efter politikernas svar: ”Inte uns av intensivvård i ambulanserna”

Publicerad:
Ambulanserna i Skaraborg är inga rullande intensivvårdsavdelningar, enligt ambulanspersonalen.
Ambulanserna i Skaraborg är inga rullande intensivvårdsavdelningar, enligt ambulanspersonalen. Foto: Helene Magnusson

Några sjukhuspolitikers uttalanden om IVA-ambulanser och personalbrist, har upprört sjukhuspersonalen i Lidköping.

Bland andra har ambulanssjuksköterskan Anna Andersson reagerat.

– Hur kan man fatta ett beslut om ett helt sjukhus nedläggning med så dåliga förkunskaper, undrar hon.

Det är framförallt moderaten Mikael Falekes uttalande om att en komplett ambulans kan vara som en rullande intensivvårdsavdelning, som Anna Andersson har reagerat på. Hon jobbar sedan ett år tillbaka som ambulanssjuksköterska, men har också flera års erfarenhet som intensivvårdssjuksköterska i Lidköping.

Hon berättar om de ambulanser de har i dag.

– Vi har inte ett uns av intensivvård i dem, säger hon.

Det fanns en IVA-ambulans i somras när intensiven i Lidköping var stängd. Med IVA-ambulans menas att den är bemannad med narkossjuksköterska, men sköterskan ska ringas in vid larm, och det tar tid att få en sådan ambulans redo. Den är också direkt kopplad till en akutmottagning.

– Det kommer ju inte att finnas någon intensivvårdsavdelning i Lidköping. Så vem ska intubera patienten? Och vem ska ordinera läkemedlen? Det gör ju bara en narkosläkare, menar Anna Andersson.

Att jämföra det med en intensivvårdsavdelningen menar Anna Andersson är helt fel eftersom en IVA är betydligt mer utrustad.

Det är dyrt med IVA-ambulanser och det är sagt att det inte ska tillföras några nya resurser till ambulansverksamheten. Däremot ska det påbörjas ett utvecklingsarbete som ska renodla akutambulanser till att enbart åka på akuta ärenden.

Oscar Peterson, läkare på sjukhuset i Lidköping, tycker inte det är rätt när politikerna hänvisar till bemanningsproblematiken när man vill lägga ned akuten i Lidköping.

– Det gäller endast Skövde, vi har inte haft svårt att bemanna här. Vi har täckt vår egen jourlinje, det har man inte i Skövde. Men sedan blir det ju svårare att bemanna och rekrytera eftersom vi har haft ett konstant nedläggningshot mot oss, menar han.

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusAkutsjukvårdAmbulanssjukvårdIntensivvårdLidköpingSjukhusSkaraborgSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.