Hoppa till huvudinnehållet

Vad ska vägen heta? Mindre smickrande namn byts ut

Publicerad:
Vägen mot bland annat Norra Fågelås kyrka, från söder i Hjo, får nu även officiellt namnet Gamla Landsvägen.
Vägen mot bland annat Norra Fågelås kyrka, från söder i Hjo, får nu även officiellt namnet Gamla Landsvägen. Foto: Lars-Ola Carlén

Den som svänger av Jönköpingsvägen mot Norra Fågelås kyrka på söder i Hjo tar Gamla Landsvägen. I vart fall har vägen hetat det i folkmun sedan urminnes tider. Men vägen har inte haft något officiellt namn. På kartor har den ett mindre smickrande namn.

Den vackert slingrande vägen utmed Vättern, från Hjo stad till Norra Fågelås kyrka, har officiellt beteckningen Avloppsreningsverk. Så betecknas den i såväl kommunens kartdatabas som Trafikverkets vägdatabas. Även om man går in exempelvis på Google maps.

Någon namnskylt finns visserligen inte uppsatt och visst passerar vägen precis utanför reningsverket. Men speciellt smickrande kan inte namnet sägas vara.

Nu ska det dock bli ändring.

Gamla Landsvägen blir nu även det officiella namnet på vägen utmed Vättern, från Uddebovägen i Fågelås till Jönköpingsvägen i Hjo.
Gamla Landsvägen blir nu även det officiella namnet på vägen utmed Vättern, från Uddebovägen i Fågelås till Jönköpingsvägen i Hjo. Foto: Lars-Ola Carlén

Namnet Gamla Landsvägen har vägsträckan hetat sedan länge, även om vägskyltar med just det namnet bara finns inom Lidängen och Korsgården, på den västra sidan om väg 195. Men när vägen korsar länsvägen mot kyrkan och så småningom Hjo stad följer inte namnet med.

Gamla Landsvägen i Lidängen och Korsgården har skyltat med namnet sedan länge.
Gamla Landsvägen i Lidängen och Korsgården har skyltat med namnet sedan länge. Foto: Lars-Ola Carlén

En titt på äldre kartor visar att den aktuella vägsträckan utgör samma historiska trafikled som vägsträckorna med just namnet Gamla Landsvägen.

Byggnadsnämnden har därför tagit upp frågan och har nu beslutat att hela vägsträckan från Uddebovägen i Fågelås till Jönköpingsvägen i Hjo ska heta Gamla Landsvägen.

Artikeltaggar

HjoKorsgårdenNorra Fågelås kyrkaTrafikTrafikverket

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.