Hoppa till huvudinnehållet

C-krav på närakut och förstärkning av ambulanserna: ”Det måste säkerställas när akuten stängs”

Publicerad:
Vid årsskiftet ska Lidköpingsakuten vara en del av den nya akuten i Skövde. Det har nu Anna-Karin Skatt (S) tillsammans med majoriteten i sjukhusstyrelsen, klubbat igenom. Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, får uppdraget att genomföra inte bara det, utan flera nedläggningar av mottagningar på de mindre sjukhusen.
Vid årsskiftet ska Lidköpingsakuten vara en del av den nya akuten i Skövde. Det har nu Anna-Karin Skatt (S) tillsammans med majoriteten i sjukhusstyrelsen, klubbat igenom. Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, får uppdraget att genomföra inte bara det, utan flera nedläggningar av mottagningar på de mindre sjukhusen. Foto: Roland Svensson

En närakut kommer att finnas på plats innan akutmottagningen försvinner från Lidköping. Plus en förstärkning av ambulanserna.

Det var ett krav från Centerpartiet som också gick igenom i sjukhusstyrelsen när de under tisdagen fattade beslutet om de strukturella förändringarna på Skaraborgs sjukhus.

Anna-Karin Skatt (S), sjukhusstyrelsens ordförande, förklarar på en presskonferens under tisdagen att de strukturella förändringarna ska möta framtidens vårdbehov.

– Och vi har tagit det här beslutet i bred politisk enighet.

En av de största förändringarna, nedläggningen av akutmottagning och IVA i Lidköping, menar hon är ett led i att samordna resurser för en patientsäker vård.

– Skaraborgs sjukhus i Lidköping kommer att ha en viktig roll i framtiden som ett sjukhus för specialistvård, med hög volym av operationer som kräver en postoperativ enhet och vårdavdelning för eftervård, säger Anna-Karin Skatt.

Beslutet om sjukhusets framtid klubbat – akuten och IVA försvinner från LidköpingSkaraborgs sjukhus kallade till pressträff om framtiden – se reprisen här
Anna-Karin Skatt (S) är nöjd att ha fått igenom beslutet med en bred majoritet.
Anna-Karin Skatt (S) är nöjd att ha fått igenom beslutet med en bred majoritet. Foto: Roland Svensson

Alla frågor rörande hur det konkret ska gå till att upprätthålla patientsäkerhet, med tillräcklig tillgång på ambulanser och personal, är en fråga som Anna-Karin Skatt skjuter över till Stellan Ahlström, sjukhusdirektör.

– Vi jobbar alltid med att säkra patientsäkerheten och vi måste ju se till hela vårt uppdrag. Vi behöver komma till den här omställningen som vi pratat om så länge så att vi ska klara de stora utmaningarna framåt, förklarar Stellan Ahlström och vidare:

– Just nu är det mycket fokus på ekonomi, men bakom hörnet står utmaningen med kompetensförsörjning och att vi inte är så effektiva som vi skulle behöva vara.

Ser över ambulansen

Stellan Ahlström berättar att de nu ska börja med en bra genomförandeplan.

– I den planen ingår det såklart att se över alla de tillgängliga resurser vi har för akutflödet. Däribland ambulansen. Verksamheten, det vill säga de som jobbar med det här dagarna i ända, håller just nu på och tittar och simulerar hur de här flödena kan se ut framöver.

Kan det bli sämre tillgång på ambulanser för andra runt om i Skaraborg på grund av detta?

– Ambulansen är en viktig del i det akuta omhändertagandet och vi har under flera års tid optimerat vår ambulansflotta. Dels tittar vi över var ambulanserna står någonstans för att optimera insatstiden, sedan har vi också satsat på bedömningsbilar.

Nu är beslutet fattat om bland annat nedläggningen av akuten i Lidköping. Frida Nilsson (C), till vänster i bild, utlovar att en närakut ska finnas på plats i Lidköping innan akuten stänger igen.
Nu är beslutet fattat om bland annat nedläggningen av akuten i Lidköping. Frida Nilsson (C), till vänster i bild, utlovar att en närakut ska finnas på plats i Lidköping innan akuten stänger igen. Foto: Roland Svensson

Frida Nilsson (C), sjukhusstyrelsens vice ordförande, säger att protesterna ifrån sin hemstad Lidköping har påverkat henne.

– Men vi i Centerpartiet har krävt att en närakut måste finnas på plats när akuten försvinner från Lidköping och att ambulansen ska stärkas. Och nu måste regionen säkerställa det här och etablera en närakut med ökade öppettider kvällar och helger. För att det ska finnas en dörr in för invånarna i Lidköping.

Frida Nilsson beskriver en närakut som en förstärkt jourcentral.

– Exakt hur den kommer att se ut kommer att diskuteras vidare.

Patientsäkert?

Vi frågar Stellan Ahlström om patientsäkerheten kommer att vara densamma på Skaraborgs sjukhus efter årsskiftet, då bland annat nedläggningen av akuten i Lidköping ska vara klar.

– Skaraborgs sjukhus har ett uppdrag för hela Skaraborg. Det handlar om att vi ska ha en jämlik och säker vård av hög kvalitet.

Men kommer det här beslutet innebära en försämring för en del?

– Jag ser det inte så, utan jag ser det som att vi har en helhet att jobba med och vi kan inte bara se till en del av Skaraborg. Vi har ansvar för hela Skaraborg.

Stellan Ahlström vill återkomma om besked hur verksamheterna ska bemannas efter en flytt. Först ska han inleda dialog med de fackliga företrädarna.
Stellan Ahlström vill återkomma om besked hur verksamheterna ska bemannas efter en flytt. Först ska han inleda dialog med de fackliga företrädarna. Foto: Roland Svensson

Angående hur bemanningsfrågan ska lösas när personal säger upp sig på grund av de stora strukturella förändringarna så säger Stellan Ahlström att han beklagar att personal säger upp sig.

– Samtidigt ska jag inleda de här dialogerna med de fackliga organisationerna i morgon (läs onsdag), så jag får be att återkomma om de här frågorna som handlar mycket om personal och den omställningen vi behöver göra framåt.

Majoriteten bakom det politiska beslutet i sjukhusstyrelsen innebär partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna var de enda som inte ställde sig bakom förslaget utan vill att akuten och IVA i Lidköping inte ska röras.

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusAkutsjukvårdAnna-Karin SkattCenterpartietFrida NilssonKristdemokraternaLidköpingMiljöpartietModeraternaPatientsäkerhetPolitikSjukhusSkaraborgSkaraborgs sjukhusSocialdemokraternaStellan AhlströmVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.