Hoppa till huvudinnehållet

Många var nyfikna på Kvarnegården i Korsberga

Publicerad:
Många besökte Kvarnegården för att titta på de gamla bevarade maskinerna inne i kvarnen.
Många besökte Kvarnegården för att titta på de gamla bevarade maskinerna inne i kvarnen. Foto: Miranda Smedberg

Både kulturhistoria och minnen diskuterades flitigt när kulturarvsdagen uppmärksammades vid den gamla kvarnen och sågverket utanför Korsberga.

Det var fin uppslutning utanför kvarnen när Lennart Axelsson, ordförande i Hjo hembygdsförening, hälsade välkomna på söndagseftermiddagen.

I samband med Kulturarvsdagen öppnades gården upp för allmänheten, och besökarna fick uppleva den gamla bruksmiljön vid ån Yan.

Esbjörn Johansson som äger gården minns hur han som liten cyklade dit och köpte mjöl.

– Men man fick inte gå in i kvarnen då för det var massa remmar som gick över allt, det drevs ju av vattenkraft. Jag kommer ihåg att man tyckte att hela bygget skakade när de körde, det bara rörde sig under fötterna.

Esbjörn Johansson, är just nu i färd med att sälja gården, och hoppas att nästa som tar över fortsätter att sköta om kvarnen så att den får finnas kvar.
Esbjörn Johansson, är just nu i färd med att sälja gården, och hoppas att nästa som tar över fortsätter att sköta om kvarnen så att den får finnas kvar. Foto: Miranda Smedberg

Nostalgiskt besök

Det var bröderna Helmer och Karl Jansson som länge drev kvarnen och det intilliggande sågverket efter sin far. I kvarnen finns maskinerna kvar, intakta. Söndagen blev lite av en nostalgitripp för flera besökare. Både Lennart Samuelsson och Ingemar Linder fick återse sin gamla arbetsplats, sågen.

– Jag jobbade säsonger i brädgården ihop med Sven Jansson, så här staplade vi brädor. Nu är allt borta här, men det är intressant att se, säger Ingemar Linder.

– Det var många av Korsbergapojkarna som jobbade här. När man slutade skolan kunde man få jobb i Kvarnegården, berättar Henrik Dahlberg, som själv arbetade med att köra det färdiga virket, bland annat till vattenledningar från Hjällö till Skara och Skövde på 50-talet.

 • Ove Fogelström och Per-Olof Wind klurade på ett bygge i kvarnen som aldrig blev riktigt färdigt. “Vattenkraft har det varit, men vi vet inte riktigt hur det sett ut innan”.
  Ove Fogelström och Per-Olof Wind klurade på ett bygge i kvarnen som aldrig blev riktigt färdigt. “Vattenkraft har det varit, men vi vet inte riktigt hur det sett ut inna… Foto: Miranda Smedberg
 • Göran Johansson och Olle Pettersson kikar ner i maskinen där man malde vitt mjöl.
  Göran Johansson och Olle Pettersson kikar ner i maskinen där man malde vitt mjöl. Foto: Miranda Smedberg
 • Stig Qvarfort, Åke Johansson, Ingemar Linder och Arne Eriksson tittade in i det gamla sågverket där Ingemar arbetade en gång.
  Stig Qvarfort, Åke Johansson, Ingemar Linder och Arne Eriksson tittade in i det gamla sågverket där Ingemar arbetade en gång. Foto: Miranda Smedberg
 • Henrik Dahlberg och Lennart Samuelsson hade båda minnen från det gamla sågverket.
  Henrik Dahlberg och Lennart Samuelsson hade båda minnen från det gamla sågverket. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

CyklarElKorsbergaKulturhistoriaMiljöTeknik och vetenskapVattenkraft

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.