Hoppa till huvudinnehållet

Dramatik när Gole tog SM-guld: ”En riktig pärs”

Publicerad:
Det sprutade bubbel och guldkonfetti över Tibro MK:s Anton Gole när han oväntat körde in som svensk mästare i Finspång.
Det sprutade bubbel och guldkonfetti över Tibro MK:s Anton Gole när han oväntat körde in som svensk mästare i Finspång. Foto: Erica Augustsson

På förhand såg det näst intill omöjligt ut. Men efter säsongen sista SM-heat stod Anton Gole något oväntat överst på prispallen som svensk mästare i MX1-klassen.

– Det satt långt inne, konstaterar Hjobon med klubbadress Tibro MK.

Det blev en dramatisk avslutning i motocrossens tyngsta SM-klass. Fjolårssegraren Danne Karlsson, Göta ledde MX1 med 29 poäng före Tibros Anton Gole inför den sista dubbelhelgen i Finspång.

Gole svarade för en tredjeplats på lördagen där Karlsson blev femma och därmed minskade avståndet något.

När förarna rullade ut på Eliantorpsbanan i Finspång för säsongens sista SM-tävling på söndagen hade Gole en lucka upp på smått ointagliga 23 poäng.

”Det var otippat ”

Två heat senare körde Tibroföraren ändå in som svensk mästare.

– Det var otippat och det satt långt inne, säger Anton Gole efteråt och fortsätter:

– Det har varit en strulig säsong från till mål nästan. Jag har missat fyra race och det kändes egentligen inte möjligt att lösa det här.

Guldet är Anton Goles andra i MX1-klassen. Det första tog han 2021.
Guldet är Anton Goles andra i MX1-klassen. Det första tog han 2021. Foto: Erica Augustsson

Karlsson knäskadad

I den första kurvan i söndagens första MX1-final gick Danne Karlsson omkull och skadade knät samtidigt som resterande förare drog iväg.

Medan Gole körde in en andraplats blev Karlsson inte bättre än 21:a och därmed utan poäng. Det innebar ett underläge på blott en poäng för Gole inför det sista heatet.

När det hela skulle avgöras i säsongens sista finalheat försökte Karlsson bjuda till, men uppenbart hämmad av knäskadan valde han att köra av redan efter ett varv. Samtidigt körde Gole in som trea i heatet.

– Sista heatet var en riktig pärs faktiskt. Det var nervöst, nog ett av mina värsta heat någonsin tror jag. Jag vet inte riktigt varför, men jag hade inte räknat med att kunna vinna och då blev det så himla mycket på en och samma gång när det plötsligt var möjligt, säger Gole.

Trots en SM-säsong som har kantats av problem kunde Anton Gole till sist fira ett SM-guld igen – hans andra i MX1.

– Det är grymt! Coolt och jätteskönt verkligen. Det känns hur bra som helst, säger den svenske mästaren.

Lüning knep bronset

I MX2-klassen var det upplagt för en tight kamp om bronset där Tibroföraren Arvid Lüning och Getinges Filip Olsson låg på samma poäng inför avslutningen.

Lüning drog det längsta strået med en total tredjeplats på lördagen följt av en femteplats på söndagen, samtidigt som Olsson nollade det sista heatet.

Till slut blev det med hela 19 poängs marginal som Lüning stod som bronsmedaljör i klassen.

Sjöberg missade medalj

För Hilda Sjöberg blev det en fjärdeplats i årets mästerskap. Tibroföraren hade bronset inom räckhåll med tre poäng upp inför avslutningen. Helgens sjunde- och sjätteplats i damernas finalheat räckte dock inte för att avancera i tabellen.

Det ska dock sägas att årets fjärdeplats är Sjöbergs bästa resultat hittills i karriären. Både 2022 och 2021 slutade hon femma i damernas SM-tabell.Till slut blev det med hela 19 poängs marginal som Lüning stod som bronsmedaljör i klassen.

Resultat

Så här slutade motocross-SM 2023:

MX1: 1) Anton Gole, Tibro MK, 395 poäng. 2) Albin Gerhardsson, Hallsberg, 385. 3) Danne Karlsson, Göta, 376. 10) Gustav Öfverberg, TMK, 175. 12) Mattias Augustsson, TMK, 139. 29) Fredrik Theorell, TMK, 23. 33) Rikard Hansson, TMK, 18. 52) Robert Friberg, TMK, 3.

MX2: 1) Filip Bengtsson, Vimmerby, 493, 2) Tid Edberg, Huskvarna, 398, 3) Arvid Lüning, TMK, 337. 30) Martin Holm, TMK, 29.

Dam: 1) Matilda Huss, Göta, 213, 2) Malou Jakobsen, Danmark, 194, 3) Martine Hughes, Norge, 146, 4) Hilda Sjöberg, TMK, 122.

Artikeltaggar

Anton GoleHilda SjöbergHjoMotocrossSportTibro MK

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.