Hoppa till huvudinnehållet

Planerar för byggnation av fler sjönära bostäder vid Mullsjön

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
I Varpavyn pågår sedan en tid nybyggnation av bostäder. Nu vill fastighetsägaren utöka med ytterligare tomter för bostäder på gärdet närmast Korsbergavägen.
I Varpavyn pågår sedan en tid nybyggnation av bostäder. Nu vill fastighetsägaren utöka med ytterligare tomter för bostäder på gärdet närmast Korsbergavägen. Foto: Lars-Ola Carlén

Det planeras för fler sjönära bostäder vid Varpet mellan Mullsjön och Korsbergavägen. Sju nya hus är tanken att rymmas i området som i så fall blir det tredje raden av bostäder i sluttningen ned mot Mullsjön sett från vägen.

De olika områdena med sommarstugor, fritidshus och permanentbostäder runt Mullsjön har blivit allt mer attraktiva på sistone. I Varpet, vid sjöns södra kant alldeles öster om den kommunala badplatsen, ligger den så kallade Varpavyn.

Närmast sjön finns 13 fritidshus/permanentbostäder i direkt anslutning till vattenbrynet. Ovanför anslutningsvägen Varpastigen har det byggts och byggs det just nu på de nio tomter som släpptes för några år sedan.

Ytterligare tomter

Nu vill fastighetsägaren släppa ytterligare tomter för husbebyggelse och har därför ansökt om planbesked.

– Det är området mellan de senaste bostäderna och Korsbergavägen, berättar byggnadsnämndens ordförande Knut Indebetou (M).

Det idag bevuxna gärdet har plats för uppskattningsvis sju nya hus.

Närmast vattnet finns 13 tomter med fritidshus/permanentbostder. Sedan några år tillbaka har det byggts och byggs det på de tomter som ligger söder om Varpastigen och nu vill fastighetsägaren ha planbesked för ytterligare tomter med plats för uppskattningsvis sju hus.
Närmast vattnet finns 13 tomter med fritidshus/permanentbostder. Sedan några år tillbaka har det byggts och byggs det på de tomter som ligger söder om Varpastigen och nu vill fastighetsägaren ha planbesked för ytterligare tomter med plats för uppskattningsvis sju hus. Foto: Lars-Ola Carlén

Det tänkta planområdet ligger inom strandskyddet runt Mullsjön och närheten till Korsbergavägen är också något som man måste ta hänsyn till i planarbetet. På Korsbergavägen passerar det varje dygn i snitt 450 fordon, varav 30 lastbilar. Hastigheten är 70 kilometer i timman och en separerad gång- och cykelväg finns utmed vägen.

Obrukad åkermark

En annan parameter att ta hänsyn till i planarbetet är att området är obrukad åkermark. Jordbruksmarken har inte varit brukad de senaste tio åren och att börja använda marken för jordbruksändamål igen ses som svårt, då området redan till stora delar har bebyggts med bostäder.

Efter att byggnadsnämnden gett ett positivt planbesked bedöms planprocessen kunna starta under hösten och planen vinna laga kraft om ett år.

Artikeltaggar

BadanläggningarBadplatserBostad och byggenBostäderFritidshusHus och hemMullsjön

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.