Hoppa till huvudinnehållet

Vägarbete påverkar Hjobornas väg till och från Skövde

Publicerad:
Korsningen på Hjovägen i Skövde ska byggas om till en cirkulationsplats. Ett arbete som ska inledas inom kort även om startdatum inte är satt än.
Korsningen på Hjovägen i Skövde ska byggas om till en cirkulationsplats. Ett arbete som ska inledas inom kort även om startdatum inte är satt än. Foto: Anneli Malm

Hjoborna som åker till och från Skövde kommer möta ett nytt vägarbete i höst.

Det handlar om fyrvägskorsningen på Hjovägen – den korsning som Hjoborna måste passera för att ta sig till och från Skövde centrum.

Mer exakt korsningen i området Mariesjö där Norra Aspelundsvägen, riksväg 26 och riksväg 49 korsas strax väster om Skövde tätort.

Korsningen som i dag regleras med trafikljus ska bli rondell.

– Det kommer att bli en vanlig cirkulationsplats med två körfält i vardera riktning, både väster- och österut, säger Dajana Starcevic, projektledare vid Trafikverket.

Körfälten, påkörsramperna, väg 26 och Norra Aspelundsvägen, kommer att vara kvar som tidigare men anpassas in till cirkulationsplatsen.

– Vi kommer även bygga två nya busshållplatslägen, på Norra Aspelundsvägen och på väg 49, strax öster om cirkulationsplatsen.

Det ska även göras en mindre ombyggnation av den befintliga gång- och cykelvägen som går norr om korsningen i dag.

En översikt över den blivande cirkulationsplatsen. Det blir två filer både öster- och västerut och väg 26 och Norra Aspelundsvägen kommer anpassas in till cirkulationsplatsen. Ett arbete som kommer pågå fram till mitten av juni 2024.
En översikt över den blivande cirkulationsplatsen. Det blir två filer både öster- och västerut och väg 26 och Norra Aspelundsvägen kommer anpassas in till cirkulationsplatsen. Ett arbete som kommer pågå fram till mitten av juni 2024. Foto: Trafikverket

Snart byggstart

Planen är att arbetet ska komma igång under september men något startdatum är inte satt än.

– Sen har vi byggnation fram till nästa sommar, till mitten av juni.

Påverkan men framkomligt

Det kommer att bli en påverkan för trafikanterna under byggtiden även om det ska vara framkomligt under hela arbetsperioden.

– Vi har ställt krav på att man inte ska påverka trafiken mer än att man smalnar av något körfält. Full framkomlighet ska vara fokus men att det så klart ska vara en bra trafiksäkerhet både för arbetarna, trafiken och gång- och cykeltrafikanterna som passerar i området. Det har varit en väldigt viktig punkt i projektet, säger Dajana Starcevic

Artikeltaggar

HjoMariesjöSkövdeTrafikTrafikverket

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.