Hoppa till huvudinnehållet

Liten andel som engagerar sig i skräpplockning i kommunen

Publicerad:
Barn är flitigare än vuxna att plocka skräp. På lördag finns chansen igen då Hela Sverige plockar skräp.
Barn är flitigare än vuxna att plocka skräp. På lördag finns chansen igen då Hela Sverige plockar skräp. Foto: Marina Drake

Varje år håller Håll Sverige Rent temadagar för att plocka skräp och motverka nedskräpning som skadar djur och natur. På lördag är det dags för ”Hela Sverige plockar skräp” och i Hjo finns ett litet flitigt gäng anmälda plockare. I grannkommunen och på andra sidan sjön är engagemanget desto större.

Den 16 september, under globala ”World clean up day” uppmanar stiftelsen Håll Sverige Rent hela Sverige att plocka skräp tillsammans.

I Hjo är 31 personer anmälda, vilket motsvarar 0,34 procent av kommunens totala folkmängd. Här finns inga anmälda skräpplockarevent. Grannkommunen Tibro toppar bland Skaraborgskommunerna med 241 anmälda deltagare, alltså 2,14 procent av invånarna. Sveriges mest engagerade kommun ligger rakt över sjön. I Ödeshög kan man plocka skräp, där representerar de 452 anmälda deltagarna nästan en tiondel av kommunens invånare.

Skräpplockardagarna som arrangeras under vårterminen och främst riktar sig till barn och unga, brukar engagera desto fler. I våras var 536 deltagare anmälda, nästan uteslutande från skolor och förskolor i Hjobygden. Aktiviteten genomförs för att barn och unga ska få lära sig om nedskräpning och hur det kan förebyggas.

Enligt stiftelsens nationella skräpmätning 2020 var det vanligaste skräpet man hittade i städer fimpar, snus, plast, papper och metallskräp. 62 procent var fimpar, som lämnar efter sig mikroplastpartiklar i naturen och i havet som finns kvar i hundratals år. Nationellt är 151798 anmälda till Hela Sverige plockar skräp 2023.

Artikeltaggar

EkonomiHåll Sverige RentHjoMiljöNaturNedskräpningÖdeshögStiftelserTibro

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.