Hoppa till huvudinnehållet

Manifestation med tända ljus på torget

Publicerad:
Internationella suicidpreventiva dagen uppmärksammades på Stora torget i Hjo.
Internationella suicidpreventiva dagen uppmärksammades på Stora torget i Hjo. Foto: PRIVAT

I söndags inföll den internationella suicidpreventiva dagen, en dag att minnas de som tagit sitt liv samt uppmärksamma arbetet med att förebygga självmord.

Självmord kan ses som en psykologisk olycka vilken går att förebygga. I Sverige finns sedan 2008 en nollvision och i Hjo lyder den lokala målsättningen ”Ingen i Hjo ska se suicid som en utväg”.

Hjo kommun, de ideella föreningarna Suicide Zero, SPIV och SPES Västra kretsen samt Svenska kyrkan anordnade en manifestation på Stora torget vilken innehöll tal, fika, samtal och en ljuständning.

Ljus hade placerats ut i siffrorna 1 569 (antalet självmord i Sverige förra året) samt ett hjärta runtom.

Ljus hade placerats ut i siffrorna 1 569, vilket motsvarar antalet självmord i Sverige förra året.
Ljus hade placerats ut i siffrorna 1 569, vilket motsvarar antalet självmord i Sverige förra året. Foto: PRIVAT

Ett trettiotal personer deltog i detta arrangemang. Det blev en stämningsfull minneskväll. Flera sökte sig till kyrkan för samtal, vacker musik och stillhet.

Under kvällen framgick det att vi alla spelar en viktig roll som medmänniskor att uppmärksamma och hjälpa någon som mår dåligt, där budskapet kort kan sammanfattas med att ”våga fråga”.

Information/stöd

Mer information och stöd finns.

Suicide Zero ger kostnadsfria utbildningar i Våga fråga, SPIV i Psykisk Livräddning och SPES erbjuder efterlevande stöd enskilt eller i grupp.

Mer information finns också att hämta på Folkhälsomyndighetens hemsida din psykiska hälsa.se.

Artikeltaggar

HjoSamhälleSjälvmordStora torgetSuicide ZeroSvenska kyrkan

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.