Dokumentärfilmarens mästare Tom Alandh var tillbaka i Hjo i onsdagskväll.
– Jag känner mig ung på nytt – jag var här för 40 år sedan. Det var när jag gjorde filmserien Svenska makthavare och intervjuade kommunalrådet Håkan Davidsson, berättade Tom Alandh och att filmen fick namnet ”Van att få som han vill”.
Tom Alandh medverkade i Livsmod - mod att leva, den första av tre film- och samtalskvällar i församlingshemmet arrangerade av Svenska kyrkan Hjo pastorat.
Kvällen innehöll pianomusik, intervju, filmvisning och ett rundabordssamtal. Det gavs även ett uppskattat smakprov ur filmen ”Van att få som han vill”.
Intressant intervju
Eva Staxäng, kommunikatör Hjo pastorat höll i en intressant intervju.
Tom Alandh har gjort över 100 dokumentärfilmer under de drygt 50 år han varit anställd på SVT. Tempot är högt. Han har nischat sig på livsberättelser för vilka han fått flera priser och utmärkelser; stora journalistpriset två gånger och nu senast KTH:s stora pris.
Var finns nycklarna till denna framgång?
– Om man behandlar en människa bra så blir det ett bra program och det gäller att hålla känslorna i styr, förklarade Tom Alandh och fortsatte:
– Mina ledord i mitt arbete har varit varsamhet och respekt och att alltid behandla människor lika och rättvist.
Ett lagarbete
Att göra film är ett lagarbete. Man behöver bollplank och bra människor omkring sig. En av dem som arbetat tillsammans med Tom Alandh under många år är Heleen Rebel, som också medverkade under kvällen.
Hon är sedan många år hans medarbetare, klippare och livskamrat. Hon berättade om sin roll i filmskapandet.
De 80-talet personer i publiken tackade med en varm applåd innan filmvisning tog vid.
Film om plikt och kärlek
Filmen Oscar och Greta och huset de byggde som visades är från 2017.
Det är en film om muraren Oscar Severin Björk och hans hustru Greta som också var Alandhs fosterföräldrar. Det är en film om plikt och solidaritet och arbetets värde och om kärlek som varade till livets slut.
Filmen väckte många minnen och känslor.
Svart eller vitt
Rundabordssamtalen som avslutade kvällen var givande och lyfte den osjälviskhet och förnöjsamhet som avspeglade sig i filmens huvudpersoner. Vad har gjort att vi har förlorat den?
– Det är lätt att göra livet till ett schackspel – svart eller vitt, men det är det grå som är det intressanta och det spännande, framhöll Tom Alandh.
Detta lyftes också i samtalen runt kaffeborden.
Birgitta Lundgren Pierre