Hoppa till huvudinnehållet

Slingrande discgolfbanan i skogen på Högaliden invigd

Publicerad:
Miranda Smedberg
miranda.smedberg@hjotidning.se
Camilla Jernberg som designat banan fick göra ett invigningskast. Därefter lottade hon ut ett antal discar till besökarna.
Camilla Jernberg som designat banan fick göra ett invigningskast. Därefter lottade hon ut ett antal discar till besökarna. Foto: Miranda Smedberg

Otaliga timmar har lagts ned för att få allt på plats. Ett glatt gäng entusiaster bjöd i lördags in till invigning av den efterlängtade discgolfbanan som nu slingrar sig genom Högalidsskogen, och som redan lockat såväl nybörjare som inbitna spelare.

– Det är så håren reser sig och det blir fuktigt i ögonvrån, skrattar Pär Bergström, ordförande i föreningen Hjodisc.

Pär Bergström, ordförande i Hjodisc är nöjd med premiärsommaren på Högalidens Discgolfpark.
Pär Bergström, ordförande i Hjodisc är nöjd med premiärsommaren på Högalidens Discgolfpark. Foto: Miranda Smedberg

Förra sommaren rapporterade HT om det ökade intresset för discgolf, och planerna att anlägga en ny bana på Högalidens friluftsområde. Drygt ett år och över 1 200 ideella arbetstimmar senare, är 18-hålsbanan på plats. Under Högalidens dag var det dags för officiell invigning, med tal och bandklippning i strålande solsken.

Oskar Bergström och Sixten Harling plockar på sig några discar för ett spel.
Oskar Bergström och Sixten Harling plockar på sig några discar för ett spel. Foto: Miranda Smedberg

– Det är otroligt egentligen, för knappt ett år sedan gick vi här. Träd och sly var kvar och vi funderade på hur i hela friden det skulle gå till att spela banan, och vilken mängd arbete det var, säger Pär Bergström.

Hanna Nordlöf klippte bandet och framförde ett tack från kommunen för de ideella insatserna.
Hanna Nordlöf klippte bandet och framförde ett tack från kommunen för de ideella insatserna. Foto: Miranda Smedberg

Även om projektet ännu är pågående, med bland annat bänkar som ska på plats, stod banan klar för spel redan sent i våras. Öppningssommaren blev över förväntan med över 1900 spelade rundor. Över 200 av spelarna hade rest över 3 mil, bland annat från Finland, Norge, Danmark och Tyskland.

Sixten Harling gör ett kast.
Sixten Harling gör ett kast. Foto: Miranda Smedberg

Efter tal av ordförande och bandklippning av fritidssamordnare Hanna Nordlöf, kastade Camilla Jernberg, designer av banan, ett invigningskast.

Vad behöver man tänka på när man anlägger en discgolfbana?

– Det är många aspekter. Dels vilken målgrupp man har. Sen gäller det att anpassa sig till området. Här var det klurigaste att det finns många andra aktiviteter i området. Jag gillar att få banan både rolig och utmanande, men också i en fin miljö att gå i. Bra utsikt skadar ju inte och det är det här, säger Camilla Jernberg, innan hon tillsammans med besökarna går en runda på banan.

Frida Bergström förklarar hur en spelrunda genomförs och berättar om banan, som på vissa håll är krångligare än vad man kanske tror. “Hål fyra och fem går upp 19 höjdmeter med mycket träd på vägen. Prova att gå en runda, så får du se hur svårt det är.”
Frida Bergström förklarar hur en spelrunda genomförs och berättar om banan, som på vissa håll är krångligare än vad man kanske tror. “Hål fyra och fem går upp 19 höjdmeter med mycket träd på vägen. Prova att gå en runda, så får du se hur svårt det är.” Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

DanmarkDesignDiscgolfHanna NordlöfHögalidenInvigningarMänskligtSkogTyskland

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.