Hoppa till huvudinnehållet

Fler Hjobor ska med på kommunens klimatlöften

Publicerad:
Skeppsviken samlar hela personalstyrkan för att bygga garage och förråd på Jordfräsen. Karin Svensson, ekonomi och personal, Patrik Grönlund, snickare.
Skeppsviken samlar hela personalstyrkan för att bygga garage och förråd på Jordfräsen. Karin Svensson, ekonomi och personal, Patrik Grönlund, snickare. Foto: Anna Warner

Hjoborna ska bli allt mer involverade i kommunens klimatlöften. Detta för att nå målet att Västra Götaland ska vara en fossiloberoende regionen till år 2030. Hjo har nu antagit nya klimatlöften för mandatperioden som ska öka takten.

För att Hjo och övriga 48 kommuner tillsammans med regionen och andra aktörer ska nå målet att vara fossiloberoende till 2030 måste takten ökas. Kommunen har därför tagit fram nya klimatlöften för resterande mandatperioden fram till 2026.

– Det kommer krävas en hel del jobb, konstaterar kommunalrådet Catrin Hulmarker (M), efter att kommunstyrelsen antagit 16 klimatlöften, varav fem är nya, jämfört med tidigare.

Alla kommuner är med

Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om, är en kraftsamling som drivs av regionen och länsstyrelsen. Den samlar företag, kommuner, högskolor och andra organisationer i länet som vill bidra till omställningen till en klimatsmart region.

Alla kommuner har undertecknat målet att Västra Götaland ska bli en fossiloberoende region. Det innebär att utsläppen av växthusgaser och konsumtionen måste minska. Hittills har det gått trögt och därför måste takten ökas.

Fem nya löften

Hjo kommun har sett över klimatlöftena från 2022 och har ställt sig bakom 16 löften som det ska arbetas vidare med.

– Fem av dem är nya och det kommer krävas att fler än kommunen blir delaktiga i arbetet för att vi ska lyckas, konstaterar Catrin Hulmarker.

7 100 varv runt jorden i bil

Därför ska invånare i alla åldrar involveras i klimatarbetet. Utsläppen ska minska tillsammans med näringslivet. Lantbruket ska inkluderas som samarbetspart i kommunens klimatomställning. Kommunens energiplan ska revideras och trä ska bli vanligare när kommunen bygger.

– Vi ska pröva möjligheten att använda oss av mer trä när vi bygger om och till. Vi tänker oss minst 50 procent trä vid tre olika projekt, berättar Catrin Hulmarker.

Vid en genomgång av fjolårets klimatlöften visade resultatet att de genomförda löftena beräknas minska utsläppen med över 44 700 ton koldioxid. Det motsvarar ungefär 19 000 Thailandsresor eller 7 100 varv runt jorden med bil.

Artikeltaggar

Catrin HulmarkerHjoKlimatKommunstyrelsenMiljöUtsläpp

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.