Hoppa till huvudinnehållet

Övningar som ska stärka klassen: ”Många hjärnor tillsammans är bättre än en”

Publicerad:
Årets sjundeklassare har fått lära känna varandra genom att lösa kluriga uppgifter på en kamratbana. Klass 7C hade fullt upp med att ta sig över floden.
Årets sjundeklassare har fått lära känna varandra genom att lösa kluriga uppgifter på en kamratbana. Klass 7C hade fullt upp med att ta sig över floden. Foto: Marita Sjöquist

Årets sjundeklassare sattes på prov när de skulle lösa kluriga uppgifter på en kamratbana.

– Det handlar om samarbete. Många hjärnor tillsammans är bättre än en, konstaterade lärare Katarina Engelmark när hon betraktade sina elever in action.

I dagens samhälle handlar mycket om team, att skapa grupper som trivs och fungerar bra tillsammans vilket ska leda till gott samarbete. Under förra veckan fick de nya eleverna i årskurs sju på Guldkroksskolans högstadie utföra en kamratbana i Stadsparken.

Kamratbanan infördes för snart 20 år på schemat och har sedan dess varit ett framgångskoncept i konsten att svetsa samman grupperna i de fyra nya klasserna i sjuan.

Tillsammans skulle eleverna i 7C memorera rätt väg på övningen nätet.
Tillsammans skulle eleverna i 7C memorera rätt väg på övningen nätet. Foto: Marita Sjöquist

Under trivsamma former fick eleverna, uppdelade i smågrupper, lösa kluriga uppgifter. Fast i år hade en lightversion införts av samarbetsbanan som bantats ned från sex till tre övningar.

– Förr var det en halv dag per klass, men nu ägnar vi två timmar åt detta, upplyste skolkurator Carina Fontenay på elevhälsan som var ansvarig.

”Det här är jättetråkigt” sa Isak Blixt medan Benjamin Gericke var av en annan uppfattning ”Jätteroligt”.
”Det här är jättetråkigt” sa Isak Blixt medan Benjamin Gericke var av en annan uppfattning ”Jätteroligt”. Foto: Marita Sjöquist

Högstadielärare Katarina Engelmark har under årens lopp kunna följa flera av sina klasser och kan intyga att kamratbanan har stor betydelse.

– Det här är gruppstärkande och ett sätt för eleverna att använda sig av varandra för att nå framgång. Eleverna får dessutom en möjlighet att utanför klassrummet visa mer av sig själva, förklarade Katarina Engelmark.

– Det är dessutom intressant att se vilka som har goda ledaregenskaper med förmåga att tänka på andra och vara inkluderande.

Skolkurator Carina Fontenay i elevhälsan delade ut frågeformulär som sista uppgift på kamratbanan.
Skolkurator Carina Fontenay i elevhälsan delade ut frågeformulär som sista uppgift på kamratbanan. Foto: Marita Sjöquist

Artikeltaggar

GuldkroksskolanLärareSkola och utbildningStadsparken

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.