Hoppa till huvudinnehållet

Arbetslösheten sjunker i Hjo – lägsta nivån på 15 år

Publicerad:
Arbetslösheten i Hjo har inte varit lägre sedan maj 2008.
Arbetslösheten i Hjo har inte varit lägre sedan maj 2008. Foto: Tobias Larsson Franzén

Arbetslösheten i Hjo har inte varit lägre sedan maj 2008.

Trots ekonomisk kris är den lokala arbetsmarknaden ännu stark.

Totalt 144 av 4 235 invånare i åldern 16 till 65 år i Hjo var inskrivna som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i augusti i år.

Det är det lägsta antalet inskrivna arbetssökande under en enskild månad sedan maj 2008 då 143 invånare var inskrivna, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Den siffran var i sin tur den lägsta i Hjo sedan slutet av 1980-talet.

Trots ekonomisk kris och ett bistert världsläge har den lokala arbetsmarknaden inte påverkats (hittills), enligt statistiken.

Vid en närmare titt på augusti månad var alltså 144 personer arbetssökande, motsvarande 3,4 procent av Hjoborna i en ålder mellan 16 till 65 år. En minskning med 0,7 procentenheter från augusti 2022, 22 fler arbetssökande räknat i personer.

Av de arbetslösa i augusti hade 62 personer varit utan ett arbete i minst ett år och 38 personer i minst två år.

Arbetslösheten bland unga Hjobor mellan 18 till 24 år ökar något. 4,8 procent av de unga är utan arbete, motsvarande 17 personer.

8,7 procent av de utlandsfödda i Hjo är arbetslösa, cirka 38 av 416 personer, sex färre än förra året.

Totalt utlystes 37 arbeten under augusti i år hos Arbetsförmedlingen med placeringsort Hjo. Vid månadsskiftet till september hade totalt 46 jobb varit sökbara under månaden. Observera att alla lediga jobb som varar mer än tio dagar (vikariat, timanställningar och distansarbeten) ingår i dessa siffror.

Arbetslösheten i hela landet var 6,4 procent i augusti i år, en minskning med 0,2 procentenheter sedan augusti 2022. Högst arbetslöshet hade Malmö med 12,3 procent och lägst hade Kiruna med 2,2 procent.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetArbetsmarknadHjoKirunaMalmö

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.