Hoppa till huvudinnehållet

Fullmäktige: Soptaxan höjs 27 procent och nytt bostadsområde på Knäpplan

Publicerad:
Knäpplan västra alla tomter sålda. Nu har fullmäktige klubbat detaljplanen för nästa etapp, det gräsbevuxna gärdet direkt söder om den västra etappen. Tanken är att det ska byggas både bostadsrätter och villor i området. GBJ Bygg AB har
Knäpplan västra alla tomter sålda. Nu har fullmäktige klubbat detaljplanen för nästa etapp, det gräsbevuxna gärdet direkt söder om den västra etappen. Tanken är att det ska byggas både bostadsrätter och villor i området. GBJ Bygg AB har Foto: Lars-Ola Carlén

Hushållen står inför ett rejält stålbad. Riksbanken höjde styrräntan under torsdagen och i onsdags kväll sa de folkvalda i Hjo ja till att höja soptaxan med 27 procent. Fullmäktige klubbade även detaljplanen för ett nytt bostadsområde på Knäpplan.

Höstterminen för kommunfullmäktige i Hjo inleddes med en hel del information. Förbundsdirektör Mikael Wallin berättade om sammanslagningen av räddningstjänsterna i östra och västra Skaraborg till Räddningstjänsten Skaraborg.

Förbundsdirektör Mikael Wallin berättade om Räddningstjänsten Skaraborg.
Förbundsdirektör Mikael Wallin berättade om Räddningstjänsten Skaraborg. Foto: Lars-Ola Carlén

Kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) informerade om vad kommunstyrelsens allmänna utskott, samt konst- och kulturrådet har på gång och Malin Carlbom (M), ordförande i barn - och utbildningsutskottet, gav en inblick i skolans värld.

Barn- och utbildningsutskottets ordförande Malin Carlbom (M) berättade om utskottets arbete.
Barn- och utbildningsutskottets ordförande Malin Carlbom (M) berättade om utskottets arbete. Foto: Lars-Ola Carlén

Tuffa tider

Det väntar tuffare tider för såväl kommunen som hushållen. På Riksbankens höjning av styrräntan, den åttonde i rad, följer höjda bolån. Kommunen spär på med ökade avgifter för bland annat sophämtning.

– En höjning med 27 procent från årsskiftet, konstaterade tekniska utskottets vice ordförande Kjell-Arne Gren (S) när han föredrog förslaget till ny avfallstaxa.

Soptaxan höjs med 27 procent nästa år, berättade tekniska utskottets vice ordförande Kjell-Arne Gren (S) när han föredrog ärendet för fullmäktige.
Soptaxan höjs med 27 procent nästa år, berättade tekniska utskottets vice ordförande Kjell-Arne Gren (S) när han föredrog ärendet för fullmäktige. Foto: Lars-Ola Carlén

Inom kort kommer förslag om höjd va-taxa och fjärrvärmen väntas bli dyrare nästa år. Lägg därtill bränslepriser som är uppe på eller tangerar rekordnivåer och ett elpris som stiger varje vinter.

Alla tomter på Knäpplan är sålda och fullmäktige klubbade detaljplanen för nästa etapp, Knäpplan södra. Byggnadsnämndens ordförande Knut Indebetou (M) hoppas att området ska bebyggas med bostadsrätter och villor.
Alla tomter på Knäpplan är sålda och fullmäktige klubbade detaljplanen för nästa etapp, Knäpplan södra. Byggnadsnämndens ordförande Knut Indebetou (M) hoppas att området ska bebyggas med bostadsrätter och villor. Foto: Lars-Ola Carlén

De höga räntorna och byggpriserna har fått bostadsbyggnationen att stanna av abrupt. Så även i Hjo.

Kommunen har sålt den sista tomten på Knäpplan västra, området ovanför förskolan. Nu öppnas nästa etapp på Knäpplan. Fullmäktige klubbade detaljplanen för området Knäpplan södra, som ligger nedanför själva huvudbyggnaden på Knäpplans gård.

På gärdet nedanför huvudbyggnaden på Knäpplans gård ska GBJ Bygg AB bygga bostadsrätter, enligt markanvisningen som kommunen gjort för den södra etappen.
På gärdet nedanför huvudbyggnaden på Knäpplans gård ska GBJ Bygg AB bygga bostadsrätter, enligt markanvisningen som kommunen gjort för den södra etappen. Foto: Lars-Ola Carlén

Här har det småländska byggföretaget GBJ Bygg AB fått markanvisning på delar av området. Enligt deras vinnande förslag ska det byggas bostadsrätter. En del på området är avsatt för villatomter.

– Vi hoppas att det kommer igång byggnation av bostäder, sa byggnadsnämndens ordförande Knut Indebetou (M).

Kommunstyrelsen kommer inom kort att behandla avtalet om markanvisning och därefter har bolaget sex månader på sig att lämna in kompletta bygglovshandlingar.

SD möblerar om

Sverigedemokraterna gör ommöbleringar i sina led. Johan-Erik Sundling har flyttat från kommunen och avsagt sig sina uppdrag. Hans efterträdare i fullmäktige utses efter ny rösträkning av Länsstyrelsen.

Ny ledamot i kommunstyrelsen är Sten Björkdahl. Han avsade sig samtidigt uppdraget i byggnadsnämnden där Bert-Ove Andersson går in som ny ledamot. Andersson ersätts i sin tur i kommunstyrelsen av Christian Johansson.

Till nämndemän vid Skaraborgs tingsrätt från årsskiftet utsågs Anders Beckman, My Andersson, Linda Engeroth och Kjell-Arne Gren.

Till ombud vid bolagsstämman i nybildade Hjo Elnät AB utsågs Michael Kihlström (KD) med Jörgen Fransson (S) som ersättare.

Artikeltaggar

Anders BeckmanBert-Ove AnderssonBostad och byggenBostadsrätterChristian JohanssonDetaljplanerHjoKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMalin CarlbomMichael KihlströmModeraternaPolitikRiksbankenSkaraborgs tingsrättSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.