Köerna till utredning och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, på Skaraborgs sjukhus, har minskat rejält på bara ett år. Bland annat beror det på köpta behandlingar från vårdbolag och inhyrda bemanningsläkare och psykologer
På ett möte i slutet av augusti, med styrelsen för Skaraborgs sjukhus, fick politikerna en redovisning över hur kösituationen ser ut inom BUP. Där såg det ut som ganska rejält ökade köer till behandling. Men det visade sig vara felaktiga siffror.
Istället har köerna till behandling minskat från 301 patienter i september förra året till 125 patienter i nuläget.
Marie Hufvudsson, verksamhetschef för BUP, förklarar i ett mejl att de första siffrorna bland annat var en felregistrering i kön för föräldrautbildning och att de har köpt behandlingar och startat interna behandlingar, något som inte fanns med i statistiken.
”Det är synd att vi till dels visat upp felaktiga siffror, men nu är det tillrättat.”, skriver Marie Hufvudsson.
Med hänvisning till tidsbrist så får vi bara svar på våra frågor via mejl.
Hur beroende är BUP av privata vårdbolag och hyrläkare för att hålla nere köerna?
”Vi är för till fället beroende av privata vårdbolag för att klara av att hålla köer nere och erbjuda patienter behandling inom rimlig tid.”
I underlaget till sjukhusstyrelsen beskrivs att de egna utredningarna gått att genomföra trots vakanser, eftersom de fått anlita bemanningsföretag för läkare och psykologer.
Där presenterades också positiva siffror för kön till utredning, med en minskning från 391 barn och unga som väntade i augusti 2022, till 153 väntande i augusti 2023.
Marie Hufvudsson förklarar att de också haft god hjälp av EVI, En väg in, som är en regional satsning för BUP i hela regionen. Där bestäms till vilken vårdnivå de olika patienterna ska hänvisas vidare, om de behöver specialistvård eller kan hänvisas till andra verksamheter eller förvaltningar.
”Det är bra att vi har samma riktlinjer i VGR (Västra Götalandsregionen) så vi får en så jämlik vård som möjligt. EVI hjälper oss också med telefonrådgivning för nya patienter.”