Hoppa till huvudinnehållet

Beredskapsveckan – öva om kris uppstår

Publicerad:
På måndag 25 september drar den årliga beredskapsveckan i gång, vilket kommunikationsstrateg Elin Antonsson och säkerhetsstrateg Julian Rittermann är fullt engagerade i.
På måndag 25 september drar den årliga beredskapsveckan i gång, vilket kommunikationsstrateg Elin Antonsson och säkerhetsstrateg Julian Rittermann är fullt engagerade i. Foto: Marita Sjöquist

Nu stundar den årliga beredskapsveckan. Då passar kommunen på att lyfta fram Hjobornas olika mötesplatser om en kris uppstår.

– Kom och besök oss för att få information och ställa frågor, uppmanar säkerhetsstrateg Julian Rittermann och Elin Antonsson, kommunikationsstrateg.

Varje år arrangeras en nationell beredskapsvecka, som alltid genomförs vecka 39 och den här gången handlar det om den 25 september till 1 oktober.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står bakom informationskampanjen som ska öka människors medvetande vid kriser.

Årets tema – öva

Temat i år är öva. För Hjo kommuns del handlar det om att öva och presentera de olika informations- och trygghetspunkterna som finns i Hjobygden.

Syftet är att öva på att sprida information i händelse av en kris i närområdet om kommunens ordinarie kanaler inte fungerar.

– Vi vill att folk ska komma och prata med oss, säger säkerhetsstrateg Julian Rittermann och kommunikationsstrateg Elin Antonsson som tillsammans med bland annat lokala politiker kommer att dyka upp på de olika mötesplatserna för att diskutera beredskap.

Sju trygghetspunkter

Det finns fem trygghetspunkter i tätorten: Kulturkvarteret, Hammarnskolan, Estrid Ericson skolan, Guldkroksskolan samt Guldkrokshallen. I ytterområdena finns ytterligare två i Korsberga skola och Gate samlingssal i Fågelås.

Trygghetspunkter aktiveras vid stora kriser när allmänheten av olika orsaker inte kan vara kvar hemma och då telefon- och internet inte fungerar längre.

Ett komplement till trygghetspunkterna är så kallade informationspunkter, platser med endast information till privatpersoner.

Öka kunskapen

Julian Rittermann betonar att i dagsläget är få invånare förberedda inför en kris och att öka kunskapen i beredskap är ett långsiktigt arbete.

De senaste årens utveckling med bland annat klimatförändringarna samt Ukrainakriget har påverkat världen och Sverige, vilket i sin tur påskyndat processen om upplysningar i beredskap.

– Det är viktigt att vi pratar om de här sakerna och att kanske även få en repetition i det man redan vet, konstaterar Julian Rittermann och tillägger:

– Generellt är den äldre generationen med erfarenheter mer medveten och tar beredskap på allvar. Jag saknar lite den yngre generationen i sammanhanget.

Beredskapsvecka i Hjo 25/9-1/10

Under beredskapsveckan kommer allmänheten att kunna besöka kommunens trygghetspunkter vid särskilda tidpunkter.

Måndag: Korsberga skolas/idrottshall

Tisdag: Estrid Ericsonskolan

Onsdag: Gate samlingssal

Torsdag: Hammarnskolan/idrottshall

Fredag: Lilla Park

Lördag: Guldkrokshallen

Söndag: Guldkroksskolan

Artikeltaggar

BeredskapEstrid EricsonskolanFörsvarGuldkrokshallenGuldkroksskolanHammarnskolanIdrottshallKorsbergaKulturkvarteretMSBSamhällsskyddSkolor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.