Hoppa till huvudinnehållet

Rörelsehindren förde dem samman – bildar klubb: ”För alla i permobil”

Publicerad:
Permobilerna på rad. Per-Owe Lagerin närmast i bild följt av Inger Tireland och Ulf Svensson.
Permobilerna på rad. Per-Owe Lagerin närmast i bild följt av Inger Tireland och Ulf Svensson. Foto: Christoffer Tuulik

Gemensamma nämnaren är rörelsehindren. Och permobilerna som i många fall är deras enda möjlighet för att ta sig ut i det fria.

Hjo har fått en ny förening för alla i permobil.

– För att höja allas livsglädje, säger intiativtagaren Per-Owe Lagerin.

Tio permobiler har bildat ring på hotell Bellevues terass. I mitten har Per-Owe Lagerin parkerat sig med sin gråa. Hajtandshatten är på som vanligt och i händerna har han block och penna, som den gamle journalisten han är.

– Jag vill hälsa alla välkomna hit i dag, säger Lagerin, innan föreningen Hjo permoklubb förklaras bildad.

Säkert har du sett Lagerin komma rullandes med sitt åkdon över asfalt och gatsten. Kanske för Hamnbacken ned eller sittandes med sitt fika vid någon av pirarna i hamnen.

Lagerin vill vara utomhus så mycket som möjligt, helst där det händer och gärna komma i samspråk med folk och fä på bygden.

– Jag ser många permobiler på stan och ofta har jag stannat till och bytt några ord med de jag möter. Jag har funderat på att starta en klubb ett tag. När jag fört fram tanken till några personer förstod jag att intresset fanns, säger han.

Permobiler i ring blir en vanlig syn i Hjo nu när Per-Owe Lagerin startat permoklubb.
Permobiler i ring blir en vanlig syn i Hjo nu när Per-Owe Lagerin startat permoklubb. Foto: Christoffer Tuulik

De senaste veckorna har han sammankallat alla han vet i permobil till detta första möte.

Tanken är träffas ute på stan tillsammans nu och då för gemensamma aktiviteter. Exempelvis boulespel, grillkvällar, cruising med permobiler genom stan, utflykter hit och dit och kanske för att besöka olika verksamheter tillsammans.

Syftet är att motverka ofrivillig ensamhet bland Hjobor i permobil.

– Hjo permoklubb kommer ha en social betydelse i första hand. Många av våra nya medlemmar är ensamstående. Att kunna träffa andra med samma förutsättningar då och då kommer säkert höja livsglädjen, säger Per-Owe Lagerin.

Sune Björnell hoppas på lite boulespel med ”permobilisterna”. ”Kolossen” intill tycker det ska bli trevligt med utflykter.
Sune Björnell hoppas på lite boulespel med ”permobilisterna”. ”Kolossen” intill tycker det ska bli trevligt med utflykter. Foto: Christoffer Tuulik
En stående aktivitet blir cruising genom Hjo.
En stående aktivitet blir cruising genom Hjo. Foto: Christoffer Tuulik

Föreningen har totalt 23 medlemmar vid uppstarten och alla i permobil får ansluta sig.

– Många har ett rikt liv bakom sig på flera sätt. En del kan också ha jobbiga bakgrunder. Det gemensamma är att vi har svårt att röra oss. Det lär finnas att prata om på våra träffar, säger Lagerin.

Vid uppstarten bestämdes att första aktiviteten blir ett gemensamt träningspass i permobil på ett lokalt gym.

– Alla kan träna och det är väldigt viktigt att röra sig på det sätt du kan. Många av oss kan göra så här, säger medlemmen Lennart Englund, och ställer sig raklång på permobilen med armarna upp i luften.

Första uppdraget för den nya styrelsen blir dock att sammanställa ett medlemsregister.

– Vi ska ha varandras telefonnummer och mailadresser så vi kan ta kontakt med varandra. Man kan ju vilja ha ett tips eller tipsa någon om något. Eller bara slå hål på en halvtimme och prata lite, säger Lagerin.

Artikeltaggar

FunktionshinderHjoMotion och hälsa

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.