Hoppa till huvudinnehållet

Hjobor tar ut minst kontanter i Skaraborg

Publicerad:
Hjoborna ut minst med kontanter i bankomaten av alla femton kommuner i Skaraborg.
Hjoborna ut minst med kontanter i bankomaten av alla femton kommuner i Skaraborg. Foto: Martina Holmberg / TT

Hjoborna tar ut minst med kontanter i bankomaterna i Skaraborg – 278 kronor per person och månad.

Mest kontantuttag görs i Gullspång – 885 kronor.

Under första halvåret 2023 tog varje invånare i Västra Götaland i genomsnitt ut 483 kronor i månaden ur Bankomats kontantautomater, vilket är en minskning med tolv procent jämfört med motsvarande period 2022.

Minst och mest

Det visar sig att i Skaraborg tar Hjoborna ut minst kontanter av alla femton kommunerna, det vill säga 278 kronor i månaden. Mest kontantuttag görs i Gullspång – 885 kronor per månad.

– Efterfrågan på kontanter ökade generellt i Sverige den närmsta tiden efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Nu ser vi återigen en snabb minskning av kontantuttagen. Den krismedvetenhet som uppstod våren 2022 har nu helt klart klingat av, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, i ett pressmeddelande.

Kontanternas vara eller icke vara är under statlig utredning.
Kontanternas vara eller icke vara är under statlig utredning. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Kontanter är framför allt nödvändiga för människor som befinner sig i digitalt utanförskap och för att samhället inte ska bli för sårbart i en krissituation.
Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Den minskade efterfrågan på kontanter har gjort att allt färre näringsidkare hanterar kontanter, vilket i sin tur har lett till att många företag som erbjuder kontanttjänster har dragit ner på eller upphört med sin verksamhet.

– Även om människor använder kontanter i allt mindre utsträckning så finns det ett stort samhällsbehov av en fungerande kontanthantering. Kontanter är framför allt nödvändiga för människor som befinner sig i digitalt utanförskap och för att samhället inte ska bli för sårbart i en krissituation, säger Johan Nilsson.

Under våren presenterades utredningen staten och betalningarna, som bland annat haft i uppdrag att ta ställning till statens respektive näringslivets ansvar för kontanthanteringen. Slutbetänkandet bereds nu inom regeringskansliet.

Uttag i Skaraborg
Uttag per person/månad under första halvåret 2023 i Skaraborg.
KommunUttag/månad
Hjo278 kr
Götene289 kr
Mariestad369 kr
Lidköping391 kr
Skövde415 kr
Falköping416 kr
Karlsborg419 kr
Vara427 kr
Essunga535 kr
Tidaholm538 kr
Töreboda539 kr
Grästorp542 kr
Tibro607 kr
Skara659 kr
Gullspång885 kr

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHjoNäringslivSamhälleSkaraborgUtredningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.