Hoppa till huvudinnehållet

Hjoborna får vänta länge på akutambulansen: ”Vi kan inte ha det så ojämlikt”

Publicerad:
Invånarna i Hjo får vänta betydligt längre än invånare i många andra av regionens kommuner. Det vill regionpolitikerna från Skaraborg nu ändra på.
Invånarna i Hjo får vänta betydligt längre än invånare i många andra av regionens kommuner. Det vill regionpolitikerna från Skaraborg nu ändra på. Foto: Charlotte Ferneman

Av de fem kommuner i regionen, där invånarna får vänta längst på en ambulans vid livshotande tillstånd, ligger fyra i Skaraborg.

– Statistiken talar sitt tydliga språk. Vi måste lösa det här, vi kan inte ha det så ojämlikt, säger Sebastian Ekeroth Clausson (S), ordförande delregional nämnd östra.

Nu skriver de till operativa nämnden om saken och begär åtgärder för att minska insatstiderna.

Boende i Essunga kommun får vänta längst tid på ambulans i hela Västra Götalandsregionen. Målet är att ambulansen i 90 procent av alla utryckningar som gäller prio1, alltså livshotande fall, ska komma inom 20 minuter. Insatstiden räknas från det att larmcentralen besvarar 112-samtalet till dess att första resurs anländer till platsen och kan påbörja räddningsinsatsen.

För Essungas del är det bara 16,8 procent av prio1-ambulanserna som kommer i tid. Fyra av de fem kommuner i regionen med sämst inställesetid för prio1-ambulanserna ligger i Skaraborg.

I Hjo är det 23,8 procent som kommer i tid, i Gullspång 34,4 procent och i Grästorp 37,7 procent.

Regionpolitiker från Skaraborg har blivit uppmärksammade av kommunerna om de långa insatstiderna. Sebastian Ekeroth Clausson förklarar att det har varit en fråga som varit uppe sedan ganska lång tid tillbaka.

– Det är komplicerade frågor och ingen quick fix, men det är vår roll att reagera på detta. Det är något vi måste lösa och jobba långsiktigt med, säger han.

Sebastian Ekeroth Clausson (S) menar att det inte går att ha det så ojämlikt med hur snabbt en ambulans kommer fram vid livshotande tillstånd.
Sebastian Ekeroth Clausson (S) menar att det inte går att ha det så ojämlikt med hur snabbt en ambulans kommer fram vid livshotande tillstånd. Foto: Charlotte Ferneman

På torsdagens möte i delregional nämnd östra, dit Skaraborg hör, beslutade ledamöterna att skriva till den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden och uppmana nämnden att vidta åtgärder för att minska insatstiderna för ambulans i Skaraborg. Senast den 15 januari vill de ha återkoppling i ärendet.

Skrivelsen görs i ett skede när ambulansfrågan i Skaraborg kanske är hetare än någonsin på grund av att akuten i Lidköping är på gång att slå igen och kommer att kräva utökade ambulansresurser. Det är dock inga mer pengar avsatta för det utan ska lösas med den ambulansorganisation som redan finns i Skaraborg.

– Det är ytterligare en faktor, men vi utgår från nuläget. Men det är förstås något som måste tas med, även om det inte ligger till grund för vår skrivelse, säger Sebastian Ekeroth Clausson.

Tittar man på hur det ser ut i Göteborg så når 76,6 procent av ambulansutryckningarna på prio1-larm fram inom 20 minuter.

– Vi kan inte ha det så ojämlikt, menar Sebastian Ekeroth Clausson.

Artikeltaggar

ÅtgärderBeslutEssungaGöteborgNämnderPolitikSebastian Ekeroth ClaussonSkaraborgSocialdemokraternaVårdVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.