Hoppa till huvudinnehållet

Forskare från Hjo ska baka i tv: ”Enormt kul”

Publicerad:
”Jag är jätteglad att jag sökte och fick chansen att vara med” säger Malin Lager som är född och uppvuxen i Hjo men bor numera i Bankeryd.
”Jag är jätteglad att jag sökte och fick chansen att vara med” säger Malin Lager som är född och uppvuxen i Hjo men bor numera i Bankeryd. Foto: Gabriel Liljevall/TV4

Till vardags är Malin Lager forskare med doktorsexamen i fästingar, men i Hela Sverige bakar ställs hon inför helt andra uppgifter att lösa.

– Enormt kul att få vara med, säger 48-åringen som är född och uppvuxen i Hjo.

På onsdag är det dags för en ny säsong av TV4:s Hela Sverige bakar.

Tio bakentusiaster har valts ut och som tar plats i tävlingstältet för att kämpa om den åtråvärda titeln – Sveriges hemmabagare 2023. Nytt för i år är att tävlingsplatsen flyttat till kungliga Ulriksdals slott i Solna och att programmet även har ett kungligt tema.

Som vanligt ställs deltagarna varje vecka inför nya utmaningar där de ska presentera bakverk med teknisk finess och kreativa smaker.

En av deltagarna är Malin Lager som numera bor i Bankeryd, men är född och uppvuxen i Hjo, men med efternamnet Christiansson.

Efter skolgång i Svärtan, Guldkroksskolan och gymnasiet gick flyttlasset 1996 vidare till Jönköping och högskolestudier till biomedicinsk analytiker.

– Jag tog sedan en doktorsexamen, är nu forskare i fästingar och fästingburna infektioner.

Hur var uppväxten och skolgången i Hjo?

– Jag trivdes väldigt bra. Har alltid älskat att plugga, läsa och få utmana mig själv och utvecklas.

Mamma Solveig Christiansson var en färgstark person och välkänd för sitt estetiska sinne med bland annat sömnad, sekelskifteskläder och sitt stora trädgårdsintresse, men som gick bort för ett par år sedan. Pappa Ingemar har arbetat inom skolvärlden och bor i Hjo.

I unga år avverkade Malin flera fritidssysslor som bland annat sömnad, träning och hästar, men även ett och annat inhopp i köket med bakning och matlagning.

– Jag och min syster brukade hjälpa till lite i köket med att rulla köttbullar och annat, men mer var det inte.

En somrig tårta av Malin Lager som är smaksatt med citron, vanilj och björnbär dekorerad med färska blommor.
En somrig tårta av Malin Lager som är smaksatt med citron, vanilj och björnbär dekorerad med färska blommor. Foto: Gabriel Liljevall/TV4

Hur dök det stora intresset för bakning upp?

– Jag är en sådan människa, när jag börjar med något är det ’all in’ som gäller och då vill jag bli bra på det.

Malin berättar att det var under pandemin som hennes stora passion för bakning tog fart.

– Man kunde inte träffa folk och fick i princip inte göra någonting, då började jag baka. Och jag har alltid älskat att titta på bakprogram och funderat på om jag skulle klara av det.

När det gäller bakning har hon en förkärlek för jäsdegar av alla slag: bröd, surdeg och bullar.

– Sedan gillar jag ju dekor med att göra tårtor, pajer och cupcakes, men småkakor tycker jag inte är lika kul.

Malin Lagers chokladcupcakes med kaffesmörkräm dekorerade med bubble sugar och chokladspån.
Malin Lagers chokladcupcakes med kaffesmörkräm dekorerade med bubble sugar och chokladspån. Foto: Gabriel Liljevall/TV4

En av tio deltagare

Man kan säga att Malin redan tagit en delseger genom att bli utvald till en av de tio deltagarna bland flera tusentals sökande. Fast hon sökte faktiskt redan förra året och kom då till sista gallringen i Stockholm.

– Jag trodde då att jag skulle ta ett nej med ro, men jag blev skitbesviken över att inte ha blivit uttagen.

När programmet i år gjorde reklam om nya deltagare var det ingen självklarhet att försöka igen, men så blev det.

– Det gick som sagt bättre den här gången, säger hon glatt.

Omfattande ansökning

I ansökan får man berätta om sig själv, varför man sökt och skicka in bilder på sina bakverk och en film om sig själv. Sedan sker en grundgallring.

– Sedan blev det en digital intervju, en uppgift med att visa upp två bakverk och kunskapsfrågor.

Sedan väntade nästa steg med slutcasting i Stockholm med bakning på tid och intervjuer med bland annat produktionen och träffa juryn. Strax efter kom det positiva beskedet med inspelningsstart i mitten av maj och som sedan pågick i tre veckor.

Från hemtrakterna

I programmet tampas hon med bland annat konkurrenter från hemtrakterna som Tommie Wennberg (född Tibro och uppvuxen i Skövde) och Evelina Hallqvist Silverudd (Lidköping).

– Jag plockade ju upp västgötskan igen och pratade mer dialekt än någonsin, säger hon skrattar.

Hur det går för Malin i programmet får hon inte tala om utan dramat kan följas i TV4 med säsongspremiär 27 september.

– Det var verkligen en once in a lifetime-upplevelse. Jag är jätteglad att jag sökte och fick chansen att vara med.

Artikeltaggar

BakningGuldkroksskolanHjoMat och dryckTV4

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.