Hoppa till huvudinnehållet

Högstadieelever ska aktivera äldre: ”Ett fint utbyte mellan generationer”

Publicerad:
Hjo kommun inför ung omsorg för att locka unga till vårdyrket. Sociala utskottets ordförande Ann-Christine Fredriksson (M) och verksamhetschef för vård- och omsorg, Annika Törner.
Hjo kommun inför ung omsorg för att locka unga till vårdyrket. Sociala utskottets ordförande Ann-Christine Fredriksson (M) och verksamhetschef för vård- och omsorg, Annika Törner. Foto: Christoffer Tuulik

Tonåringar ska aktivera de äldre på äldreboendena i Hjo framöver.

Ett nytt beslut från Hjo kommun för att locka fler unga till vård- och omsorgsyrket.

Det är som bekant svårt att hitta tillräckligt med vikarier inom äldreomsorgen. Allt färre unga väljer samtidigt vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

Nu ska högstadielever i årskurs åtta och nio få arbeta med att aktivera de äldre på äldreboendena på helger.

Beslutet är Hjo kommuns, men bakom idén och konceptet står ett privat aktiebolag som heter Ung omsorg Sverige AB. Det privata bolaget säljer konceptet till svenska kommuner. Bolaget rekryterar ungdomarna och sköter organisationen som Hjo kommun i det här fallet får del av.

– Ung omsorg är ett uppskattat koncept i många kommuner och vi planerar att finansiera den här insatsen med statsbidrag. Det blir ett fint generationsutbyte mellan ung och gammal och våra boende får en stor guldkant på tillvaron. Dessa ungdomar ska aktivera de äldre på olika sätt, säger Annika Törner, verksamhetschef för vård- och omsorg.

Enligt sociala utskottets ordförande Ann-Christine Fredriksson (M) har 120 elever i Hjo visat intresse till ett 30-tal tjänster i Hjo. Arbetstiden per person är två timmar per helg.

– En första start på arbetslivet. En viktig inblick och förhoppningsvis ökar det intresset för att studera vård- och omsorg och arbeta hos oss i framtiden. Det här är en viktig investering i vård- och omsorg, säger hon.

Ungdomarna kommer genomgå en kortare utbildning innan de går ut i jobb, enligt Ung omsorgs hemsida.

Första ungdomarna väntas komma ut i jobb i mitten av november.

Artikeltaggar

Ann-Christine FredrikssonAnnika TörnerHjoHjo kommunModeraternaOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.