Hoppa till huvudinnehållet

Lidköping får närakut med lab och röntgen: ”Måste titta på det behov som finns”

Publicerad:
Foto: Sören Turesson

Skaraborgs sjukhus ska medverka till att en närakut med tillgång till lab och röntgen etableras vid sjukhuset i Lidköping. Sjukhuset ska också återkomma i en tilläggsbudget med förslag på ytterligare resurser för prehospital vård.

Det står klart sedan oppositionspartierna i GrönBlå Samverkan (M, KD, C och L) fått igenom sitt förslag i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.

NLT når Cecilia Andersson (C) strax efter att pressmeddelandet från GrönBlå Samverkan gått ut och ber henne kommentera yrkandet som vunnit bifall i nämnden.

– Det är två delar kan man säga. Den ena delen handlar om att vi i uppdraget till sjukhuset säkerställer att sjukhuset medverkar till en närakut. Den andra delen är att vi vet att det kommer generella statsbidrag senare i höst och då tycker vi att det är rätt att vi faktiskt tittar på vilka resurser man behöver för att stärka upp och göra de kompensatoriska åtgärder som vi satte som krav för att akuten i Lidköping skulle få flyttas till Skövde.

Det handlar här om så kallad prehospital vård som bland annat innefattar just närakuten men också ambulanssjukvård där ökade behov ofta omnämnts i sjukhusdebatten.

Cecilia Andersson (C).
Cecilia Andersson (C). Foto: Peter Wahlström / Plint Marketing AB

I beslutet om strukturförändringen på Skas låg det ju det här med närakut med – vad är det som är nytt nu?

– Det är för att tydliggöra det, att det även från operativa nämnden ingår i uppdraget.

Det här med lab och röntgen – det har inte varit satt på pränt så konkret tidigare?

– Å ena sidan har det varit det för länge sedan, för när man pratar om en närakut är tillgång till lab och röntgen några av delarna som gör att man faktiskt kan ta emot patienter som kanske har ett lite större vårdbehov än dem som söker till jourmottagningarna. Vi tycker att det har varit tydligt, sedan beror det på hur mycket man jobbar med frågorna.

Många upplever att begreppet närakut är lite flummigt – det är inte glasklart vad som inbegrips?

– Nej, och sedan måste man titta på det behov som finns. Det finns närakuter i Sverige som är stora och det finns de som är mindre. Det finns olika modeller och här måste man titta på vad det är för behov hos befolkningen i området. Och det är därför det är viktigt att vi har skrivit att det måste ske en dialog med Skas styrelse för att se hur man ska utforma det, säger Cecilia Andersson.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdBeslutKristdemokraternaLidköpingRöntgenSjukvårdSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.