Hoppa till huvudinnehållet

SD bojkottar regionens 25-årsjubileum: ”Inte spendera pengar i onödan”

Publicerad:
Sverigedemokraterna kommer inte att delta i regionens 25-årsjublieum. Det meddelade Håkan Lösnitz, regionråd (till höger i bild), på regionfullmäktige.
Sverigedemokraterna kommer inte att delta i regionens 25-årsjublieum. Det meddelade Håkan Lösnitz, regionråd (till höger i bild), på regionfullmäktige. Foto: Thomas Kühnel

Sverigedemokraterna bojkottar Västra Götalandsregionens jubileumsfirande. Det meddelade regionråd Håkan Lösnitz (SD) på regionfullmäktige i tisdags.

De säger att de gör det i solidaritet med de som drabbas av nedskärningar i regionen. Men den dag som de bojkottar kommer även att innehålla politiska diskussioner om regionen i framtiden. Ingen särskild bankett eller liknande är inplanerat och dagen ska inte innebära högre kostnader än vad ett normalt regionmöte kostar.

Den 23-24 oktober sammanträder regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen. Den första dagen ska ägnas åt det faktum att regionen fyller 25 år.

Sverigedemokraterna meddelade vid gårdagens regionfullmäktige att partiet har beslutat att bojkotta ”jubileumsfirandet” i solidaritet med de som blir drabbade av de nedskärningar inom Västra Götalandsregionen som politiken fattat beslut om.

– När politiken bland annat lägger ner akutmottagningen i Lidköping och öppenpsykiatrin i Munkedal samt fattar beslut om sparåtgärder som leder till att personal får sluta sina jobb, så ser inte vi att det är rätt att regionen spenderar en massa pengar i onödan på hotell och arvoden med anledning av jubileumsfirande, säger Håkan Lösnitz.

Sverigedemokraterna kommer istället att ägna måndagen åt internt gruppmöte och delta vid regionfullmäktiges ordinarie sammanträde på tisdagen.

Gammalt beslut

Tidningen har tagit kontakt med regionens presstjänst, som förklarar att det här är en dag som utgår ifrån ett beslut sedan 2006 som innebär att det ska vara tvådagarsmöten i oktober. Detta för att det ska finnas tid för vägledningsdebatter, utskottsarbete, föredragningar med mera. Dag två har dock varit inställd under pandemin, och när regionfullmäktige inte haft någon fast plats för sina sammanträden.

Enligt ett mejl till politiska representanter presenterar Conny Brännberg (KD), vice ordförande regionfullmäktige, några programpunkter som bland annat innehåller föredragningar om regionens bildande, och hur regionen mår i dag. TIll exempel är SOM-institutet från Göteborgs universitet inbjudet.

De politiska partierna har också själva fått uppdraget att framföra en beskrivning av den nya organisationen och hur den kan föra regionen vidare.

Ingen bankett

Det blir ingen bankett eller liknande på kvällen. Conny Brännberg beskriver det som ett ganska ”koncentrerat” jubileum.

Dag två är ett vanligt beslutsmöte.

Eftersom det inte är beslutsmöte den första dagen, så utgår endast halvdagsarvode enligt arvodesbestämmelserna, uppger presstjänsten.

Det planeras inga aktiviteter som innebär extra kostnader utöver ett vanligt tvådagars regionfullmäktige.

Artikeltaggar

BeslutHåkan LösnitzLidköpingMunkedalPolitikPressmeddelandeRegionfullmäktigeSverigedemokraternaVårdVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.