Hoppa till huvudinnehållet

”Tio års arbete med språkutveckling har gett resultat”

Publicerad:
Anne-Marie Körling föreläste för personal i Hjo och delade med sig av sina erfarenheter kring språkutveckling.
Anne-Marie Körling föreläste för personal i Hjo och delade med sig av sina erfarenheter kring språkutveckling. Foto: Privat

Hjo kommun har under tio års tid arbetat med elevers språkutveckling med fokus på arbetet med litteratur. ”Det har gett gott resultat” säger Anna Malmeling Marklund, som arbetar med läs- och språkutveckling i Hjo.

Den senaste tiden har det kommit många larmrapporter om barn och ungas läsande. Med larmen om ”läskris” varnas det för konsekvenser som inte bara drabbar barns och ungas utveckling, det påverkar även deras möjligheter att vara aktiva samhällsmedborgare i det demokratiska samhället.

I Hjo uppmärksammades problemet med elevers språkutveckling för ett antal år sedan. Det resulterade i att ett språkutvecklande arbete, SOLA, startades. Runt om på skolor och förskolor har det under de senaste tio åren bedrivits ett arbete med fokus på litteratur.

– Det har gett goda resultat. Eleverna i årskurs 3 i Hjo ligger väl till jämfört med elever i samma ålder i riket. När det gäller ordförråd och läsförståelse av korta texter har eleverna i Hjo mer än dubbelt så bra resultat jämfört med riksgenomsnittet. Eleverna är också bättre när det gäller hörförståelse, läsförståelse av långa texter och faktatexter, säger Anna Malmeling Marklund, tidigare rektor som arbetar med kommunens läs- och språkutveckling.

SOLA har uppmärksammats i många sammanhang under de tio åren både inom och utanför Hjo.

I veckan fick personal vid kommunens förskolor, F-6-skolor, samt fritids ta del av en föreläsning av Anne-Marie Körling, lärare, författare, föreläsare och tidigare läsambassadör i Sverige. Hon delade med sig av sina erfarenheter och sin kunskap om hur man kan arbeta och skapa nyfikenhet för ord, texter och bilder för att utveckla barns och elevers språk.

Artikeltaggar

Anne-Marie KörlingFörskolorHjoLärareLitteraturSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.