Hoppa till huvudinnehållet

Närakut med sjukhuset och primärvården tillsammans: ”Tydlig överenskommelse”

Publicerad:
Majoriteten av politikerna vill se en närakut i sjukhusets lokaler i Lidköping, som drivs av Skaraborgs sjukhus och primärvården tillsammans.
Majoriteten av politikerna vill se en närakut i sjukhusets lokaler i Lidköping, som drivs av Skaraborgs sjukhus och primärvården tillsammans. Foto: Thomas Kühnel

En närakut i Lidköping och förstärkt ambulansverksamhet i Skaraborg, är något som ska vara på plats innan akutmottagningen flyttas från Lidköping till Skövde. Det är ett löfte som sju partier ställer sig bakom.

Nu förtydligar också Centerpartiet, som drivit frågan om förstärkningar i Lidköping, att de tror att en närakut ska kunna drivas av sjukhuset och primärvården tillsammans.

Vem är det som egentligen ska driva närakuten? Är det sjukhuset eller primärvården?

– Det är tydligt utifrån den överenskommelse som gjordes mellan partierna, det är inte bara en utförare, utan något man måste göra tillsammans, säger Cecilia Andersson, gruppledare för Centerpartiet och ledamot i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Men exakt hur, vem som ska vara anställd var och vem som ska gå in med vilka resurser, det måste man diskutera.

I beslutet i operativa nämnden på onsdagen, ingår att Skaraborgs sjukhus ska medverka till att en närakut med tillgång till lab och röntgen etableras vid sjukhuset i Lidköping.

I en tidigare intervju med Cecila Andersson som vi gjorde direkt efter nämndmötet på onsdagen, så berättade hon om sin syn på en närakut.

Det här med lab och röntgen – det har inte varit satt på pränt så konkret tidigare?

– Å ena sidan har det varit det för länge sedan, för när man pratar om en närakut är tillgång till lab och röntgen några av delarna som gör att man faktiskt kan ta emot patienter som kanske har ett lite större vårdbehov än dem som söker till jourmottagningarna. Vi tycker att det har varit tydligt, sedan beror det på hur mycket man jobbar med frågorna.

Cecilia Andersson (C) vill avvakta beslut om förstärkning av ambulansverksamheten i Skaraborg till dess de får frågan utredd från Skaraborgs sjukhus.
Cecilia Andersson (C) vill avvakta beslut om förstärkning av ambulansverksamheten i Skaraborg till dess de får frågan utredd från Skaraborgs sjukhus. Foto: Peter Wahlström / Plint Marketing AB

Många upplever att begreppet närakut är lite flummigt – det är inte glasklart vad som inbegrips?

– Nej, och sedan måste man titta på det behov som finns. Det finns närakuter i Sverige som är stora och det finns de som är mindre. Det finns olika modeller och här måste man titta på vad det är för behov hos befolkningen i området. Och det är därför det är viktigt att vi har skrivit att det måste ske en dialog med Skas styrelse för att se hur man ska utforma det, säger Cecilia Andersson.

Den rödgröna minoritetsledningen med Socialdemokraterna i spetsen, föreslog på nämndmötet en extra satsning på nio miljoner kronor för ambulansverksamheten på Skaraborgs sjukhus. Det ställde sig dock inte oppositionen bakom och fick med sig Sverigedemokraterna.

– Man måste självklart göra förstärkningar i den prehospitala vården eftersom man flyttar akuten. Men vi är inte hundra på ett det är nio miljoner därför vill vi att man ska bereda frågan så man faktiskt vet vilka pengar vi ska tillskjuta i närakuten med även i den prehospitala verksamheten, förklarar Cecilia Andersson.

Därför har Skaraborgs sjukhus fått uppdraget att återkomma i en tilläggsbudget med förslag på ytterligare resurser för prehospital vård i Skaraborg.

Under onsdagens möte ställde sig operativa nämnden inte heller bakom de rödgrönas förslag på ytterligare 17 miljoner kronor till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

– Vi satsar istället 20 miljoner kronor mer på primärvården än de rödgröna, förklarar Cecilia Andersson.

Bland annat handlar det om att ersättningen för fast läkarkontakt inte ska sänkas och en särskild satsning på läkare som har specialisttjänstgöring i allmänmedicin.

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusCecilia AnderssonCenterpartietLidköpingNämnderPrimärvårdRöntgenSkaraborgSkaraborgs sjukhusSkaraborgs Sjukhus LidköpingSocialdemokraternaSverigedemokraternaVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.