Hoppa till huvudinnehållet

S förbannade om nej till förstärkt ambulans: ”Mycket dumt att stoppa det”

Publicerad:
De rödgröna partierna fick inte igenom förslaget på nio miljoner extra till ambulansverksamheten i Skaraborg. Men det nya beslutet kan ändå innebära en satsning just på Skaraborg.
De rödgröna partierna fick inte igenom förslaget på nio miljoner extra till ambulansverksamheten i Skaraborg. Men det nya beslutet kan ändå innebära en satsning just på Skaraborg. Foto: Helene Magnusson

– Jag är rent ut sagt förbannad.

My Alnebratt (S), ordförande operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen, skräder inte orden över oppositionen som inte ställer sig bakom extra satsningar på ambulansen och barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

I vidstående artikel berättar dock Cecilia Andersson (C) att de vill gå en annan väg vad gäller just ambulanssatsning i Skaraborg.

På mötet med den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden lade den rödgröna minoritetsledningen förslag på hur de statsbidrag som riktats till sjukvården ska fördelas nästa år.

Vad gäller de större summorna så var partierna ganska överens om fördelningen, till exempel att sjukhusen och vårdcentralerna ska få en uppräkning med tre procent i sina budgetar för 2024.

Totalt cirka 490 miljoner kronor fördelades av statsbidragen.

Det som skilde de två förslagen åt var bland annat att de rödgröna inte hade räknat upp rehabverksamheten alls, medan de grönblå hade räknat upp även den verksamheten med tre procent. De rödgröna ville göra en extra satsning på BUP för att få ned köerna.

– Jag är rent ut sagt förbannad för att Tidöpartierna väljer att stoppa en så viktig satsning, säger My Alnebratt i ett pressmeddelande.

Olika ambulansförslag

En annan skillnad var hur satsningarna på Skaraborg ska göras.

My Alnebratt (S) är märkbart irriterad över att oppositionens förslag gick igenom.
My Alnebratt (S) är märkbart irriterad över att oppositionens förslag gick igenom. Foto: Pressbild Socialdemokraterna

Den rödgröna ledningen yrkade på att satsa nio miljoner kronor på att stärka ambulansverksamheten i Skaraborg. Detta med anledning av den statistik som visar att fyra av fem kommuner i Skaraborg har sämst responstider i regionen, det vill säga den tid det tar från larm till att ambulansen är på plats.

Skaraborgspolitiker i den delregionala nämnden hade skrivit till operativa nämnden om de behov som finns i Skaraborg. Pengarna skulle nästan räcka till en dygnsambulans som beräknas kosta tio miljoner kronor om året.

Men den rödgröna ledningen fick inte majoriteten med sig. Istället blev det de blågrönas förslag som gick igenom, alltså Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, med hjälp av Sverigedemokraterna.

De blågröna ville istället skicka ambulansfrågan vidare till Skaraborgs sjukhus. Att sjukhuset ska återkomma i en tilläggsbudget med förslag på ytterligare resurser för den prehospitala vården i Skaraborg.

Dumt att stoppa

My Alnebratt (S), ordförande operativa nämnden, reagerar starkt på att det inte blev ja till nio miljoner direkt till ambulansverksamheten.

– Det ska inte spela någon roll om du bor i stan eller på landet, du ska alltid kunna vara trygg med att ambulansen kommer när du behöver den. Därför är det mycket dumt att denna riktade satsning nu stoppas av Sverigedemokraterna och de andra borgerliga partierna.

I vidstående artikel kan du läsa om om hur Centerpartiets ledamot i nämnden Cecilia Andersson ser på ambulanssatsningar och närakut i Lidköping och varför de inte ställde sig bakom de extra pengarna till BUP.

Artikeltaggar

BudgetarCecilia AnderssonCenterpartietKristdemokraternaLidköpingModeraternaMy AlnebrattNämnderSjukhusSkaraborgSkaraborgs sjukhusSocialdemokraternaSverigedemokraternaVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.