Hoppa till huvudinnehållet

Sjukhusstyrelsens nya besked om ambulansen – satsar på västra Skaraborg

Publicerad:
Ambulansen i Lidköping och Vara får förstärkning enligt beslut i sjukhusledningen.
Ambulansen i Lidköping och Vara får förstärkning enligt beslut i sjukhusledningen. Foto: Sandra Skeppar

En ny akutambulans i Lidköping och förstärkt ambulans i Vara. Det beskedet kom sjukhusdirektör Stellan Ahlström med under fredagen.

Däremot är det inte klart med planerna på en närakut.

Det har varit ett krav från politiskt håll att utökade prehospitala insatser måste vara på plats i Lidköping innan akutmottagningen flyttar till Skövde.

Under en presskonferens på fredagen berättar sjukhusstyrelsens ordförande Anna-Karin Skatt (S) och sjukhusdirektör Stellan Ahlström att de nu är klara med organisationen för ambulansen i samband med att akutmottagningen stänger igen i Lidköping.

– Vi kommer att förstärka ambulansflottan i västra området motsvarande en akutambulans vissa tider på dygnet i Lidköping och vi kommer att förstärka i Vara, förklarar Stellan Ahlström.

I Vara finns just nu en dagambulans som kör fem dagar i veckan. Planen är nu att utöka till sju dagar i veckan.

Exakta detaljer hänvisar Stellan Ahlström till verksamheten som ska kunna berätta mer i nästa vecka.

– Vi gör den här förstärkningen utan att det har någon påverkan på den övriga akutambulansverksamheten i Skaraborg. Det ska vara lika bra för alla.

Anna-Karin Skatt (S), Skaraborgs sjukhus styrelseordförande och Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, berättade om hur de ser på en framtida närakut.
Anna-Karin Skatt (S), Skaraborgs sjukhus styrelseordförande och Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, berättade om hur de ser på en framtida närakut. Foto: Helene Magnusson

Vad gäller frågan om en närakut så är beskedet mer vagt.

Dagen efter beslutet om strukturella förändringar på Skaraborgs sjukhus så påbörjade Stellan Ahlström en dialog med Jörgen Thorn, före detta sjukhusdirektör Skaraborgs sjukhus och nu mera primärvårdsdirektör på Närhälsan, om hur de gemensamt omhändertar omställningen.

Omställningen handlar om hur den vård man behöver ofta ska vara nära invånaren, och att allt mer av de uppgifter som i dag ligger på sjukhusen ska föras över till primärvården.

– Vi har haft ett antal arbetsmöten, men vi har inget konkret som vi visar just nu, säger Stellan Ahlström.

Anna-Karin Skatt fyller i:

– I yrkandet från Centerpartiet i sjukhusstyrelsen så står det att det ska tillses att det genomförs kompensatoriska åtgärder, såsom en närakut. Men begreppet närakut finns ju egentligen inte. Däremot är det upp till Stellan som sjukhusdirektör att ta fram någonting som säkerställer en vårdnivå som behövs. Men vi kanske inte kan kalla det närakut.

Stellan Ahlström:

– Jag vet inte exakt vad en närakut är. Jag vet att politiken pratar om närakut och här har vi dialog om vad det är för vårdform? Jag och Jörgen (Thorn, reds anm), är helt överens om att vi har en akutmottagning och ett akutflöde som koncentreras. Vissa patienter kommer att omhändertas i primärvården, andra på akuten i Skövde.

Men ni jobbar inte för något mellanting? Någon ny form, till exempel att man slår ihop jourcentralen med sjukhusets resurser, till exempel med lab och röntgen?

– Det ligger i omställningens intentioner att vi ska flytta ut ifrån sjukhusen och jobba mer nära tillsammans med primärvården. Det kan handla om allt från växeltjänstgöring med våra specialister till att vi möter upp digifysiskt och hur vi riggar vår organisation med snabba återbesök.

Stellan Ahlström utlovar att det kommer besked om hur de tänker sig det här samarbetet, innan akutmottagningen flyttar från Lidköping.

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusAkutsjukvårdAmbulanssjukvårdAnna-Karin SkattCenterpartietLidköpingNärhälsanPrimärvårdSjukhusSkaraborgs sjukhusSkaraborgs sjukhusstyrelseSkövdeStellan AhlströmVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.