Hoppa till huvudinnehållet

Äldredag med smakprov

Publicerad:
Äldredag med matfokus och servering av smakprov på Park i Hjo
Äldredag med matfokus och servering av smakprov på Park i Hjo Foto: Elof Johansson

Den internationella äldredagen uppmärksammades i Hjo under söndagen. Denna dag var det fokus på mat och efter föreläsning fick deltagarna provsmaka mat på Park.

Den internationella äldredagen inföll den 1 oktober och var en dag som uppmärksammade äldres livsvillkor och frågor som särskilt berör äldre och det är en dag instiftad av FN. Det blev en lärorik träff med föredrag om mat, hälsa och provsmakning av mat på Park.

En del av publiken.
En del av publiken. Foto: Elof Johansson

Det var SPF, PRO, Hjo kommun och Hjo Lions club som tillsammans ordnade med detta evenemang för seniorer i Hjo. Pengarna till evenemanget kommer från Lions som fått testamenterat en stor summa pengar till klubben från en person och villkoret är att pengarna ska användas till gagn för äldre och yngre boende i Hjo.

Annika Boman Owren, Göran Banck, Rita Sandby, Stefan Wallenå, Susan Rydén, Pelle Ekholm, Siv Källström från de olika föreningarna
Annika Boman Owren, Göran Banck, Rita Sandby, Stefan Wallenå, Susan Rydén, Pelle Ekholm, Siv Källström från de olika föreningarna Foto: Elof Johansson

Eva Ulfenborg hälsade alla hjärtligt välkomna och speciellt till dagens föredragshållare Margareta Frost Johansson från Hushållningssällskapet. Även hon betonade hur viktigt det är att kunna samarbeta mellan kommunen och föreningar och invigde med det dagens sammankomst.

Margareta Frost Johansson höll föredraget.
Margareta Frost Johansson höll föredraget. Foto: Elof Johansson

– Jag kommer från hushållningssällskapet som sysslar med många olika saker inom jordbruk, bygg, energi, naturvård, växtodling, livsmedel, mat och mycket annat. Jag heter Margareta som Eva nämnde, jag och åker runt i större delen av Sverige och pratar inför seniorer om matvanor, kost och välbefinnande. Vi vill öka kunskapen om mat och tips hur det lätt går att göra en måltid attraktivare genom att synintrycket får sin del, om det ser aptitligt ut så smakar det bättre, tänd ett ljus, duka med servetter och det är lika viktigt om ni äter själva, presenterade sig Margareta.

Inger och Roy Andersson trivdes med tillställningen.
Inger och Roy Andersson trivdes med tillställningen. Foto: Elof Johansson

Att äta en ordentlig frukost har stor betydelse för kroppens näringsstatus vilket inverkar på livskvaliteten, hälsan, förebygger sjukdomar, bevarar kroppens funktioner och muskelstyrka och mycket viktigt med balansen. Det är också viktigt att fördela de övriga måltiderna jämt över dagen. Många tips på recept och vad som är viktigt går att hitta i appen Matfröjd som hushållningssällskapet har tagit fram och som är kostnadsfri. Det viktigaste är inte vem som har lagat maten, det viktigaste är den hamnar i magen och smakar gott och gör gott.

Kulturskolans elever stod för underhållningen.
Kulturskolans elever stod för underhållningen. Foto: Elof Johansson

Efter föredraget serverades en tallrik med fyra olika små rätter med soppa som förrätt och med bordsvatten och efter det kaffe med kaka.

Hjo kulturskola bjöd på en uppskattad sång och musikunderhållning efter maten, både med solister och tillsammans i olika konstellationer.

Två original, av affischen som har suttit uppe och är gjord av Christina Jonsson lottades ut på numren på inträdesbiljetterna.

Artikeltaggar

ApparEva UlfenborgFNHjoHjo kommunLionsLivsmedelMotion och hälsaPROSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.