Hoppa till huvudinnehållet

Mycket information och diskussion på idrottsrådet

Publicerad:
Det framkom på mötet med idrottsrådet att Hjo Thunder basket inte har någon verksamhet längre och försvinner vid årsskiftet.
Det framkom på mötet med idrottsrådet att Hjo Thunder basket inte har någon verksamhet längre och försvinner vid årsskiftet. Foto: Christine Olsson/TT

Nya Guldkroksområdet, halltider, nytt bokningssystem och integration var några punkter som togs upp på det senaste mötet i Idrottsrådet.

Idrottsrådet i Hjo har sammanlagt fyra sammanträden under 2023 och i september var det dags för det tredje mötet. Det redogjordes för flera ärenden och olika frågor ledde till diskussioner.

En av punkterna var utvecklingen av det nya Guldkroksområdet, som föreningarna tyckte till om redan vid förra mötet. Här framhöll Bernt Kallin, från HK Guldkroken, om att säkerställa idrottsrådets gemensamma ståndpunkt om utvecklingen av området och att det verkligen kommer fram. Han poängterade vikten för HK Guldkrokens del med en ny hall med mått för seniorhandboll.

Aktiviteter på lov

Fritidsenheten informerade bland annat om sommarens idrottsskola som genomfördes 15-17 augusti och att föreningarna gärna få arrangera aktiviteter under kommande läslov i höst.

JuniHjorkatalogen ska uppdateras och Heléne Wallenius är tillbaka i tjänst som fritidssamordnare efter tjänsteledighet. Under hösten kommer det införas ett nytt bokningssystem, Rbok, för bland annat lokalbokning, föreningsregister och ansökan om föreningsbidrag.

Idrottsrådet lyfte fram att spel på eget lag, klubb eller serie är förbjudet och detta ska förtydligas i den gemensamma föreningspolicyn. Ett förtydligande gäller även skillnaden mellan energidryck och sportdryck.

Integration i föreningar

På mötet deltog även flyktingsamordnare Ulrika Aunes. Hon berättade om kommunens arbete med integration, om SFI och föreningslivets betydelse för många som kommit hit från andra länder. I samband med detta togs två frågor upp till diskussion:

– Vilken roll skulle er förening kunna spela för en ökad integration i Hjo?

– Vilka hinder finns för en nyanländ att gå med i en idrottsförening?

Ett lyckat exempel som togs upp var Norra Fågelås IF som tagit emot ensamkommande flyktingar som uppgav att det varit en utmaning, men gett mycket tillbaka.

Anders Johansson från RF Sisu V:a Götaland tog upp olika utvecklingsarbeten som pågår i flera Hjoföreningar. Tre föreningar har fått ekonomiskt bidrag från Sparbanksstiftelsen Alfa: Hjobygdens OK, IFK Hjo Innebandy och Hjo Segelsällskap.

Läget i föreningarna

Under mötet fick varje närvarande förening redogöra för nuläget i sin verksamhet och det framkom att flera firar jubileum 2023: Hjo Velocipedklubb 50 år, Norra Fågelås IF 90 år och Hjo Tennisklubb 90 år.

Blikstorps AIK har startat säsongen med ungdomsträning för cirka 20 spelare och seriespelet har inletts i division 3 och 4.

Hjo Thunder basket har ingen verksamhet längre och försvinner vid årsskiftet.

IFK Hjo har haft en intensiv fotbollssäsong på Guldkroksvallen samt att entrén och två omklädningsrum rustas upp. Nästa steg är läktaren.

Hjo Velocipedklubb upplyste bland annat om ungdomsträningar som lockat rekordmånga deltagare – 25 stycken.

Norra Fågelås IF firar jubileum. Leaderprojektet pågår fram till maj 2024 och innefattar 1200 ideella timmar.

Sällskapet Boule har 85 medlemmar, vilket kan jämföras med 50 i vintras. De flesta är pensionärer, men yngre spelare börjar dyka upp.

Korsberga IF har investerat i två nya robotgräsklippare och drabbats av två inbrott under året.

HK Guldkroken drar i gång ny säsong med gratisplats i division 3 för herrseniorlaget. Upplever att ungdomslagen behöver fler halltider.

Möte på Kullaborg

Idrottsrådets möte hölls i Korsberga IF:s klubblokal. Klubbledningen redogjorde för verksamheten på Kullaborg. Föreningen har 60 medlemmar och 2024 fyller föreningen 100 år.

Nästa möte är den 27 november i Hjo VK:s klubblokal.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGuldkroksområdetHjoHjo VelocipedklubbHK GuldkrokenIdrottIFK HjoIntegrationJubileumKorsberga IFKullaborgNorra Fågelås IF

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.