Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen tar hjälp av konsult när skog ska fällas på Högaliden

Publicerad:
Skogen på Högaliden ska avverkas, men det ska ske varsamt för att inte störa friluftslivet. Kommunen tar hjälp av en konsult för att få till ett flerskiktat skogsbestånd.
Skogen på Högaliden ska avverkas, men det ska ske varsamt för att inte störa friluftslivet. Kommunen tar hjälp av en konsult för att få till ett flerskiktat skogsbestånd. Foto: Marita Sjöquist

Skogen på fritidsområdet Högaliden är mer än väl mogen för avverkning. Men att kalhugga är inget alternativ. Det är varken bra för skogens eller Hjobornas välmående. Därför anlitar kommunen nu en konsult för att få hjälp med hur skogen ska tas omhand för att få till ett flerskiktat skogsbestånd.

Det har nu gått 70 år sedan skogen på Högaliden planterades.

– Den är färdig, ja överfärdig för avverkning, konstaterar tekniska utskottets ordförande Stefan Swenson (M).

Skogen på Högaliden planterades för 70 år sedan och är nu mogen för avverkning. Men att kalhugga är inget alternativ. Omkring 25 procent av skogen ska tas ut.
Skogen på Högaliden planterades för 70 år sedan och är nu mogen för avverkning. Men att kalhugga är inget alternativ. Omkring 25 procent av skogen ska tas ut. Foto: Gunvor Andersson

Men att kalhugga skulle motverka fritidsområdets syfte. Allra helst i en tid då området står inför en storsatsning.

Fritidsområdet utvecklas

Högaliden har nu 40 år på nacken som kommunens fritidsområde. Här finns uppmärkta spår för promenader, löpning och skidåkning, mountainbikespår, pulkabacke, discgolfbana och genom området passerar vandringsleden Västra Vätterleden.

Skidåkning är populärt på Högaliden så snart snön lägger sig.
Skidåkning är populärt på Högaliden så snart snön lägger sig. Foto: Marita Sjöquist

Därtill har kommunen i år avsatt en miljon kronor till utveckling av området i samarbete med Högalidsalliansen, föreningarna som verkar i området. Bland annat planeras ett utegym, teknikbana, pumptrackbana för cykel, upprustning av lekplatsen, vindskydd och flera grillplatser. Även en digital klocka och bättre skyltning finns med i planerna.

MTB-tävlingen Högaliden race har körts i många år på Högaliden.
MTB-tävlingen Högaliden race har körts i många år på Högaliden. Foto: Marita Sjöquist
Discgolfbanan är det senaste tillskottet på Högaliden.
Discgolfbanan är det senaste tillskottet på Högaliden. Foto: Marita Sjöquist

Markarbetena är på gång för flera av projekten och en ansökan om EU-stöd till en naturcykelbana för mountainbike ligger också i pipeline.

Tar konsulthjälp

För att få en balans i skogsavverkningen på Högaliden tänker kommunen anlita en konsult.

– Vi vill inte förstöra fritidsområdet, samtidigt som skogen behöver föryngras. Vi talar om ett uttag på cirka 25 procent och tar hjälp för att få till ett flerskiktat skogsbestånd, säger Stefan Swenson.

Artikeltaggar

Djur och naturEkonomiHjoHjo kommunHögalidenSkogSkogsbruk

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.