Hoppa till huvudinnehållet

”Tillsammans” är viktigt även i Hjos nya vision

Publicerad:
När förra kommundirektören Lisbeth Göthberg lämnade över stafettpinnen till Eva Ulfenborg var ett av hennes första uppdrag att revidera visionen. Nu finns ett förslag i bästa ”Tillsammans”-anda.
När förra kommundirektören Lisbeth Göthberg lämnade över stafettpinnen till Eva Ulfenborg var ett av hennes första uppdrag att revidera visionen. Nu finns ett förslag i bästa ”Tillsammans”-anda. Foto: Lars-Ola Carlén

”Tillsammans-begreppet” och ”Det goda mötet” är även i fortsättningen två viktiga grundstenar i kommunens vision. Efter pandemin, starten för Rysslands invasionskrig i Ukraina och påföljande lågkonjunktur blickar Hjo kommun framåt och har nu tagit fram ett förslag till ny visionsformulering.

”Tillsammans skapar vi framtidens Hjo”. Visst känns det igen. Hjo kommuns vision som togs fram för lite mer än tio år sedan. Då under ledning av dåvarande kommunchefen Lisbeth Göthberg. Ett av hennes första uppdrag som ny högsta chef i kommunen.

Bakom visionen låg ett gediget arbete där Hjoborna i högsta grad involverades och cirka 2000 inspel mynnade ut i visionen och den numera väl inarbetade parollen Tillsammans skapar vi framtidens Hjo.

– Ja, det finns väl ingen Hjobo utan att man har hört detta om ”Tillsammans” och vi tar fasta på begreppet även i vår reviderade vision, säger kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).

Eva efter Lisbeth

När Lisbeth Göthberg lämnade över stafettpinne till kommundirektör Eva Ulfenborg i april 2020 blev en revidering av visionen ett av hennes första uppdrag.

Hjo kommuns vision ”Tillsammans skapar vi framtidens Hjo” har nu reviderats.
Hjo kommuns vision ”Tillsammans skapar vi framtidens Hjo” har nu reviderats. Foto: Lars-Ola Carlén

Planen var även denna gång att Hjoborna skulle få göra inspel och komma med idéer och synpunkter. När pandemin slog till blev det ett annat upplägg än vad man först tänkt sig, men det genomfördes en Visionsvecka förra våren och cirka 240 Hjobor har tagit chansen att uttrycka sin mening om hur Hjo ska utvecklas framöver.

– Det har även ordnats träffar på plats i kransorterna och tätorten, berättar Catrin Hulmarker.

Extra allt i Hjo

Många uppskattar den välbevarade trästaden, hamnen och närheten till vatten och grönområden. Närheten till allt, trygghet och utbudet av aktiviteter, restauranger och kultur, trots stadens litenhet, upplevs som positivt av invånarna.

Hamnen och närheten till vattnet är viktigt för Hjoborna.
Hamnen och närheten till vattnet är viktigt för Hjoborna. Foto: Miranda Smedberg

Två områden som särskilt lyfts fram att satsa på är kommunal service med bra skola, och äldreomsorg, samt klimat och miljö.

– Agenda 2030 har varit en viktig del i arbetet med den reviderade visionen, poängterar Hulmarker.

Tillsammans-begreppet

Så till det härmed begreppet ”Tillsammans”. Detta och värdegrunden ”Det goda mötet” ska även i fortsättningen vara grunden för kommunens styrning. Men ”Tillsammans” ska bli ett vidare begrepp och omfatta mer än Hjo.

– Hjo är både kommunen och en del av Skaraborg, Västra Götaland, Sverige och världen.

Den nya visionen föreslås därför bli ”I Hjo skapar vi framtiden - Tillsammans”.

Det är slutligen kommunfullmäktige som klubbar den nya, reviderade visionen för Hjo.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgCatrin HulmarkerEva UlfenborgHjoKommunfullmäktigeKulturLisbeth GöthbergModeraternaNöje/KulturSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.