Hoppa till huvudinnehållet

Skattebetalarnas förening: ”Hjo kommun slösar bort 38 miljoner per år”

Publicerad:
Catrin Hulmarker (M) kommunstyrelsens ordförande i Hjo håller inte med Skattebetalarnas förening.
Catrin Hulmarker (M) kommunstyrelsens ordförande i Hjo håller inte med Skattebetalarnas förening. Foto: Christoffer Tuulik

Hjo kommun har oförklarliga kostnader på 38,7 miljoner kronor inom kärnverksamheterna, påstår Skattebetalarnas förening.

– Ett lättvindigt och partisk påstående, tycker kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M).

Skattebetalarnas förening, en intresseorganisation som lobbar hårt för lägre skatter, anser att Sveriges kommuner har oförklarliga kostnader inom sina kärnverksamheter.

De anser att kommunerna kan frigöra 30 miljarder per år om de blir bättre på prestandajämförelser inom förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg.

”Genom att Sveriges 290 kommuner löst många välfärdsuppgifter på olika sätt har resultaten också blivit olika. Det betyder att vissa gjort det bättre än andra. Det är hög tid att kommunerna börjar lära av varandra för att kunna leverera bästa möjliga välfärd för skattepengarna”, skriver Skattebetalarnas förening i sin rapport ”Sverige slösar”.

Hjo slösar?

Hjo kommun skulle kunna spara 38,7 miljoner kronor per år, enligt rapporten. Enligt Skattebetalarnas förening jämförs kommunens kostnader och kvalitet inom förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg med jämförbara kommuner.

”Det är alltså en oförklarlig kostnad skattebetalarna i kommunen tvingas betala utan att få något mer för, detta när man tagit hänsyn till både kvalitet och strukturella faktorer, så som demografi och geografi. Ett slöseri som finns för att man inte jämför med och lär av andra”, menar Skattebetalarnas förening.

Inte opartiska

Enligt rapporten skulle de 38,7 miljonerna i Hjo kommuns fall räcka till att exempelvis anställa 73 förskollärare eller till 38 nya platser på ett äldreboende.

Alliansen i Hjo har aviserat nedskärningar på en eller två procent i nästa års budget. Det motsvarar drygt fem miljoner kronor respektive tio miljoner.

– Att spara en procent i budgeten innebär konsekvenser i kärnverksamheten. Hur ska Hjo kommun då kunna slösa närmare 39 miljoner kronor? Skattebetalarnas förening verkar tycka att all kommunal verksamhet som inte är lagstadgad är slöseri.

Det säger kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M) som anser att rapporten är partisk och att beräkningarna saknar förklaringar.

Skattebetalarnas förening lobbar för lägre skatter.
Skattebetalarnas förening lobbar för lägre skatter. Foto: MARK EARTHY

Kultur och fritid

Hon ställer sig frågande till hur det skulle bli i en småstad som Hjo om ”lobbyisternas” beräkningar skulle sättas i kontrast med verkligheten.

– För att vi ska kunna spara ihop närmare 39 miljoner kronor måste vi lägga ned sådant som en kommun inte måste bekosta och ha enligt lagen. Det mesta inom kultur och fritid som kulturskola, fritidsgård, äldrecenter och dra in alla stöd till föreningarna. Det är kanske lättare i en storstad där det ofta finns kommersiella alternativ inom kultur och fritid, men här skulle det innebära att invånarna får pendla till sin fritid, säger hon.

Höjde skatten

Hjo kommun var en av sex kommuner i landet som höjde skatten i år. Första skattehöjningen i Hjo på 20 år. Den höjda skatten innebär att Hjoborna betalar 22 kronor jämnt per intjänad hundralapp till Hjo kommun.

Lågkonjunktur, hög inflation och höjda räntor påverkar kommunens ekonomi negativt och det har saknats besked kring statsbidragen nästa år. Fullmäktige klubbade igenom Alliansens vårbudget i juni, nedskärningar på cirka 5,8 miljoner kronor väntar.

Lågkonjunktur, hög inflation och höjda räntor påverkar kommunens ekonomi negativt.
Lågkonjunktur, hög inflation och höjda räntor påverkar kommunens ekonomi negativt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad är det som tynger kommunens ekonomi mest just nu?

– Dyra externa institutionsplaceringar av invånare som inte mår bra. En effekt av regionens bristande psykvård. Utöver det har vi många barn med extraordinära behov i skolan. Det är också sådant som inte framkommer i Skattebetalarnas beräkningar.

Artikeltaggar

HjoHjo kommunNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.