Hoppa till huvudinnehållet

Albin och Josefin bankade på grannarnas dörrar: ”Det brinner, vi måste ut!”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Albin och Josefin Andersson, vittnen till branden i Hjo.
Albin och Josefin Andersson, vittnen till branden i Hjo. Foto: Christoffer Tuulik

Plötsligt small det från gatan utanför – de såg svart brandrök genom fönstret.

Albin och Josefin Andersson kastade sig ut och agerade direkt:

– Vi bankade på dörrar och skrek att det brinner, vi måste ut.

I lägenheten två våningar upp från den brandhärjade lokalen på Hamngatan i Hjo var det lördag kväll i goda vänners lag. Albin och Josefin Andersson, som bor i grannfastigheten, hade kommit någon halvtimme tidigare. Planen var spelkväll med vänner.

Men så small det till. Rejält. Alla avbröt det de höll på med.

– Det lät som någon kastat en glasskål i backen. Vi tittade ut och såg brandrök, säger Albin Andersson.

Sprang när fönstren small

Det var fönsterrutorna i den eldhärjade butikslokalen som exploderade av branden.

– Vi kom ut i trapphuset med våra vänner som bor i lägenheten. Vi alla försökte få grannarnas uppmärksamhet på vår väg ut ur fastigheten. Vi knackade på dörrar och skrek att det brinner, det brinner, vi måste ut, säger Josefin Andersson.

En del grannar i hyreshuset hade också hört smällen, andra inte.

– Vi tog med några katter från en granne. Vi pratade med andra som bor i huset och tillsammans såg vi till att ingen blev kvar, säger Albin Andersson.

Boende i chock

Snart var räddningstjänsten på plats. Och släckningsarbetet igång.

– Jag är i chock. Man går in i ett överlevnadsläge. Det är så hemskt med bränder. Vi skulle ju bara ha en lugn spelkväll, men kvällen fick sig en rejäl vändning, konstaterar Josefin Andersson, cirka två timmar efter att branden startat.

Vid 22-tiden på lördagskvällen är det fullt av människor utanför avspärrningarna. Ett större antal räddningsstyrkor arbetar fortfarande på platsen.

Sebastian Sörman vid fastighetsägaren Wennergrens, säger att drabbade får stöd och stöttning hos församlingshemmet.
Sebastian Sörman vid fastighetsägaren Wennergrens, säger att drabbade får stöd och stöttning hos församlingshemmet. Foto: Christoffer Tuulik

Stöd hos kyrkan

Fastighetsvärden Wennergrens har en representant på plats, som försöker lotsa hyresgästerna rätt.

– Alla människor är ute och evakuerade. Det är det viktigaste. Jag tror sex till sju lägenheter är rökskadade, men det är för tidigt att säga något mer, säger Sebastian Sörman, fastighetsskötare på Wennergrens.

De evakuerade hyresgästerna har tagits om hand i goda händer, enligt Wennergrens. De får stöd och stöttning på församlingshemmet i Hjo efter branden.

Marie Lennartsson, Hjo blomster, höll på att vädra ut sin rökfyllda lokal. Hon sänder alla sina tankar till de evakuerade hyresgästerna.
Marie Lennartsson, Hjo blomster, höll på att vädra ut sin rökfyllda lokal. Hon sänder alla sina tankar till de evakuerade hyresgästerna. Foto: Christoffer Tuulik

På hörnet hos Hjo blomster har Marie Lennartsson precis fått tillgång till sin butikslokal.

– Jag fick höra att det brann och försökte ta mig ned. Jag är inte drabbad som de som bor i huset är. Men det är ändå chockartat. Det var jobbigt att se branden när jag kom fram.

Rökfyllt i flera lokaler

Hjo blomster ligger två lokaler bort från den eldhärjade.

– Det var helt rökfyllt i lokalen. Det är oklart om vi kan öppna som vanligt på måndag. Vi får se, det viktigaste är så klart att ingen har skadats.

Såhär såg det ut på brandplatsen vid 22-tiden på lördagskvällen drygt två timmar efter larmet kom.
Såhär såg det ut på brandplatsen vid 22-tiden på lördagskvällen drygt två timmar efter larmet kom. Foto: Christoffer Tuulik
Livsmedelsbutik brann med öppna lågor – flera personer fick evakuera: ”Det är totalskadat”

Artikeltaggar

Albin AnderssonBranden på HamngatanBrott, lag och rättBränderHjoJosefin AnderssonLägenheterOlyckor och katastroferWennergrens

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.