Hoppa till huvudinnehållet

Kraftig brand i butik – man anhållen misstänkt för mordbrand: ”Det rör sig om en totalskada”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Reporter Jesper Ottoson
Jesper Ottoson
jesper.ottoson@sla.se
Ett stort räddningspådrag larmades om en butiksbrand i centrala Hjo på lördagskvällen.
Ett stort räddningspådrag larmades om en butiksbrand i centrala Hjo på lördagskvällen. Foto: Lars-Ola Carlén

En kraftig brand utbröt i en livsmedelsbutik i centrala Hjo på lördagskvällen. Flera personer fick evakuera från byggnaden.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och en man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt i ärendet.

– Det rör sig om en totalskada i butiken, konstaterar Mattias Wejshag på räddningstjänsten.

Strax efter klockan 20 på lördagen larmades totalt sju bilar från räddningstjänsten och två ambulanser till de centrala delarna av Hjo. En mindre livsmedelsbutik på Hamngatan stod i brand och enligt flera inringare brann det med öppna lågor. Även polis kallades till platsen.

– Vittnen har berättat i sina samtal till SOS att evakuering pågår i det tre våningar höga flerfamiljshuset. Hittills verkar det bara brinna i butiken som ligger på bottenplan och inte i lägenheterna ovanför, sa Ola Nilsson på SOS Alarms händelseinformation vid en tidig kontakt.

Mattias Wejshag, vakthavande befäl på räddningstjänsten, berättar att branden pågick i en fastighet med butiksverksamheter på markplan och med lägenheter ovanpå.

– Det rör sig om en fullt utvecklad brand och det finns viss spridningsrisk till bostäderna ovanpå. Branden är någorlunda under kontroll, så just nu fokuserar vi på att det inte ska spridas uppåt. Släckningsarbetet kommer dock att fortsätta ett tag till, säger Wejshag vid 20.40-tiden.

Han fortsätter:

– Evakueringsarbetet inleddes i ett tidigt skede, redan när de första larmsamtalen kom in. Det är oklart om hela fastigheten har utrymts, men jag vet att boende i minst ett trapphus har evakuerats.

Rökdykare gick in i butiken för att inleda släckningsarbete.
Rökdykare gick in i butiken för att inleda släckningsarbete. Foto: Lars-Ola Carlén

Vid 21.20-tiden kom Mattias Wejshag med en uppdatering.

– Branden är under kontroll och manskapet på plats arbetar på samma sätt som tidigare genom att säkerställa att branden inte ska spridas i konstruktionen. Det har brunnit kraftigt i livsmedelsbutiken och av de bilder jag sett rör det sig om en totalskada. Vi kommer att vara kvar i området ett antal timmar till.

En person misstänkt

Sent på lördagskvällen berättade Angelica Hoerschelmann, stationsbefäl på Skövdepolisen, att en förundersökning om mordbrand inletts.

– Vi har en person gripen i ärendet. Personen anträffades i anslutning till platsen och vi misstänker att denne medvetet startat branden i lokalen, säger hon.

På söndagsmorgonen bekräftar polisen att den misstänkte, en man i 40-årsåldern, anhållits av åklagare under natten.

– Det kommer ske ytterligare utredningsåtgärder nu, säger Mikael Jansson, stationsbefäl på polisen i Skövde.

Är mannen känd av er sedan tidigare?

– Det är inga uppgifter som jag kommer kommentera.

Huset evakuerades

De boende som tvingats utrymma från sina bostäder fick under lördagskvällen samlas i det närliggande församlingshemmet.

Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada i samband med händelsen.

– Ambulanspersonalen är fortfarande kvar. Jag kan tänka mig att de vårdar eventuellt rökskadade personer på plats. Men det ska inte handla om några allvarligare skador, sade Ola Nilsson på SOS Alarm vid 21.40-tiden på lördagen.

Läs mer om branden här:

Artikeltaggar

Branden på HamngatanBränderButikerEvakueringHamngatanHjoOla NilssonOlyckor och katastrofer

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.