– Det handlar inte om rena besparingar. Det är en siffra för kommunens effektivitet inom kärnverksamheten.
Det säger Erik Bengtzboe, chefsekonom på Skattebetalarnas förening, som svar till kritiken från kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M).
I en artikel i Hjo Tidning fredagen den 6 oktober kritiserade Catrin Hulmarker rapporten ”Sverige slösar” från Skattebetalarnas förening.
Enligt föreningens beräkningar slösar Hjo kommun bort 38,7 miljoner kronor per år inom kärnverksamheterna.
– Att spara en procent i budgeten innebär konsekvenser i kärnverksamheten. Hur ska Hjo kommun kunna slösa närmare 39 miljoner kronor per år? Skattebetalarnas förening verkar tycka att all kommunal verksamhet som inte är lagstadgad är slöseri. Jag vet inte hur de räknar, sa Catrin Hulmarker.
I princip all kultur- och fritidsverksamhet skulle få läggas ned för att komma upp i 39 miljoner kronor, enligt Hulmarker.
Borde intressera
Erik Bengtzboe, chefsekonom på Skattebetalarnas förening, ringer tidningen och vill bemöta Hulmarkers kritik.
– Det är inte beräkningar för en idealverksamhet. I rapporten framgår snarare faktiska kostnader för faktisk verksamhet. Det borde intressera kommunalråden i alla landets 290 kommuner, även för moderaten Catrin Hulmarker.
Har låg ambition
Enligt Erik Bengtzboe är beräkningarna framtagna genom att mäta respektive kommun med dess jämförbara kommuner, med hänsyn till geografi, demografi och strukturella skillnader.
– Hjo kommun tillhör enligt Sveriges kommuner och regioner kommungrupp C7 med 52 andra kommuner. I den kommungruppen rankas Hjo på plats 43. Effektiviseringspotentialen på 38,7 miljoner är alltså som att Hjo skulle prestera som den bästa fjärdedelen av landets kommuner. Det är ingen hög ambition att tillhöra topp 70 bland landets kommuner, tycker Erik Bengtzboe.
Och fortsätter:
– Varför ska Hjo förvänta sig sämre välfärdstjänster än andra? Och varför ska Hjoborna betala dyrt för det?, undrar Erik Bengtzboe.
Han uppmanar Catrin Hulmarker att jämföra kommunens kärnverksamheter med jämförbara kommuner.
– Ödeshög på andra sidan Vättern är en av landets effektivaste kommuner. Varför skulle inte Hjo kunna ha en högre ambition? Framgångsrika kommuner arbetar långsiktigt med mycket tydliga mål. Jag tror framgången för en effektiv kommun ligger i ett tydligt politiskt ledarskap och tydliga budgetar och ekonomiska uppföljningar. Främst kanske det handlar om viljan hos den politiska ledningen att lära sig av de som är bäst, säger Erik Bengtzboe.