Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkte mannen har en koppling till butiken – polisen: ”Utredningen pågår för fullt”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Flera räddningsstyrkor bekämpade den våldsamma branden i centrala Hjo på lördagskvällen.
Flera räddningsstyrkor bekämpade den våldsamma branden i centrala Hjo på lördagskvällen. Foto: Lars-Ola Carlén

Den man i 40-årsåldern som anhållits misstänkt för mordbrand har en koppling till den eldhärjade butiken i centrala Hjo. Han är däremot inte känd av polisen sedan tidigare.

Platsen är fortsatt avspärrad i väntan på en teknisk undersökning.

– Vi knackar dörr i området och håller flera förhör. Utredningen pågår för fullt, säger August Brandt på polisen.

Ett stort räddningspådrag larmades till Hamngatan i Hjo vid 20-tiden på lördagskvällen. En mindre livsmedelsbutik stod i brand och det fanns inledningsvis spridningsrisk till bostäderna ovanför.

De evakuerade personerna tog sig till församlingshemmet i Hjo där de under kvällen och natten fick stöd och stöttning. En del fick ta in på hotell eftersom det fortfarande var för tidigt att återvända till de rökskadade bostäderna. Ingen person kom till fysisk skada i samband med händelsen.

Räddningstjänsten befann sig på platsen i flera timmar. Även polis fanns på plats för att utreda de närmare omständigheterna.

I anslutning till den eldhärjade butiken påträffades en man i 40-årsåldern som greps. Han anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

– Mannen ska ha någon form av koppling till butiken. Mer än så vill jag inte säga om det eftersom förundersökningen pågår. Vi utesluter inte att fler personer kan komma att bli misstänkta i ärendet, men i nuläget finns det ingenting som pekar på det, säger August Brandt, presstalesperson på polisen i region Väst.

Fortsatt avspärrad

Polisen har genomfört förhör med boende i det drabbade flerfamiljshuset och även knackat dörr i området.

– Det gör vi för att samla in så mycket information som möjligt. Butiken är avspärrad i väntan på en teknisk undersökning som troligtvis genomförs under måndagen. Då hoppas vi även få en klarare bild över hur branden startade.

Har ni någon teori om varför det började brinna?

– Det är en del som ingår i förundersökningen och som jag inte kan prata utåt om. Vi kommer förstås att höra med räddningsledaren som blir vår sakkunnige i frågan. Han har förstås mest vetskap om vad som brunnit i lokalen.

Startat branden med uppsåt

För att polisen ska sätta rubriceringen mordbrand krävs det att någon med uppsåt startat en brand.

– Det finns ändå tecken på att den misstänkte startat branden medvetet, säger August Brandt.

Tidningen har varit i kontakt med Robin Simonsson på Åklagarmyndighetens presstjänst, som i sin tur talat med jourhavande förundersökningsledare.

– Precis som polisen har gått ut med kan jag bekräfta att det finns en koppling mellan den misstänkte och butiken. Åklagaren vill inte gå in närmare i detalj på vilken koppling det rör sig om. Han är i alla fall inte känd av polisen sedan tidigare, säger Robin Simonsson.

Är han hemmahörande i Hjo?

– Det vill jag inte svara på i nuläget.

Senast klockan 12 på tisdag behöver åklagare fatta beslut om mannen ska begäras häktad vid Skaraborgs tingsrätt eller inte.

Albin och Josefin bankade på grannarnas dörrar: ”Det brinner, vi måste ut!”Kraftig brand i butik – man anhållen misstänkt för mordbrand: ”Det rör sig om en totalskada”

Artikeltaggar

Branden på HamngatanBrott, lag och rättBränderFörhörHamngatanHjoMordbrandSkaraborgs tingsrättÅklagare

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.