Hoppa till huvudinnehållet

TV: Här söker polisen efter fynd i brandresterna: ”En isolerad händelse”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
En teknisk undersökning genomfördes i den utbrända butiken på måndagen. Polisens tekniker försökte finna svar i de svalnande brandresterna.
En teknisk undersökning genomfördes i den utbrända butiken på måndagen. Polisens tekniker försökte finna svar i de svalnande brandresterna. Foto: Christoffer Tuulik

En teknisk undersökning av den totalskadade butiken genomfördes av polisen på tisdagen. Nu har avspärrningarna hävts och polisen är klara på platsen.

Fortfarande sitter en man i 40-årsåldern, med koppling till butiken, anhållen misstänkt för mordbrand.

I övrigt är polisen ännu förtegen och utredningen fortsätter.

Polisens tekniker arbetade länge i de svalnade brandresterna i butikslokalen på måndagen. En likhund användes i undersökningen, rutinmässigt vid misstanke om mordbrand. Någon person skadades inte fysiskt i branden.

Hävt avspärrningarna

Med spadar i händerna undersökte de spår i askan som är kvar.

– Vi har gjort en teknisk undersökning. Nu har vi hävt avspärrningarna. Misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter, säger Fredrik Bergström, stationsbefäl vid polisen i Skövde till tidningen vid 17-tiden på tisdagen.

Polisens tekniker undersökte brandplatsen på måndagen. Rutinmässigt användes bland annat likhund. Lyckligtvis skadades ingen fysiskt i branden, enligt polisen.
Polisens tekniker undersökte brandplatsen på måndagen. Rutinmässigt användes bland annat likhund. Lyckligtvis skadades ingen fysiskt i branden, enligt polisen. Foto: Christoffer Tuulik

I och med att avspärrningarna har hävts är polisen klara på platsen.

Men polisen vill inte säga något om utfallet av undersökningen.

Hjoborna undrar och rykten sprids lätt i en liten stad. Vad är det som egentligen har hänt?

– Jag vet inget mer. Du får återkomma till utredaren i morgon tisdag, säger Fredrik Bergström.

Här kan du se ett tv-klipp från polisens undersökningar på måndagen:

Hoppade in och stal

Väktare har bevakat polisavspärrningarna under helgen. Enligt en väktare tidningen talat med ska en ”yngre förmåga” ha kastat sig innanför avspärrningarna för att stjäla energidrycker.

– Det ska ha skett tidigt på måndagsmorgonen. Det var ett snabbt förlopp. Väktarna hann inte i fatt, men vi har tydligt signalement, säger väktaren.

Butikslokalen är helt utbränd förutom ett par läskedrycker nära skyltfönstren. Enligt väktare ska någon ha kastat sig in innanför polisavspärrningarna på måndagsmorgonen för att sno åt sig energidryck.
Butikslokalen är helt utbränd förutom ett par läskedrycker nära skyltfönstren. Enligt väktare ska någon ha kastat sig in innanför polisavspärrningarna på måndagsmorgonen för att sno åt sig energidryck. Foto: Christoffer Tuulik

Isolerad händelse

För att polisen ska sätta rubriceringen mordbrand krävs det att någon med uppsåt startat en brand.

Polisen bekräftade på måndagen att butiksbranden rör sig om en ”isolerad händelse”.

En man i 40-årsåldern greps i närheten av butikslokalen i samband med branden på lördagskvällen. Mannen misstänks för mordbrand och ska enligt polisen ha en koppling till butiken. Mannen anhölls senare av åklagare och sitter fortsatt anhållen.

Senast klockan 12 på tisdag behöver åklagare fatta beslut om mannen ska begäras häktad vid Skaraborgs tingsrätt eller inte.

Polisens tekniker arbetade länge i den eldhärjade butiken i Hjo på måndagen.
Polisens tekniker arbetade länge i den eldhärjade butiken i Hjo på måndagen. Foto: Christoffer Tuulik
Den eldhärjade butikslokalen på måndagsmorgonen.
Den eldhärjade butikslokalen på måndagsmorgonen. Foto: Lars-Ola Carlén
Den eldhärjade butikslokalen på måndagsmorgonen.
Den eldhärjade butikslokalen på måndagsmorgonen. Foto: Christoffer Tuulik
Strax efter 20-tiden i lördags började det brinna i en butikslokal på Hamngatan i Hjo. Branden fick ett mycket snabbt förlopp.
Strax efter 20-tiden i lördags började det brinna i en butikslokal på Hamngatan i Hjo. Branden fick ett mycket snabbt förlopp. Foto: Lars-Ola Carlén
Den eldhärjade butikslokalen på måndagsmorgonen.
Den eldhärjade butikslokalen på måndagsmorgonen. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

AvspärrningarBranden på HamngatanBrott, lag och rättBränderFredrik BergströmMordbrandSkövdeÅklagare

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.