Hoppa till huvudinnehållet

EFTER BRANDEN: Man häktad misstänkt för att ha tänt eld på butiken

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Polisens tekniker genomförde en teknisk undersökning av den eldhärjade butiken på måndagen. Den misstänkte begärdes häktad på tisdagen och häktades i tingsrätten på onsdagen.
Polisens tekniker genomförde en teknisk undersökning av den eldhärjade butiken på måndagen. Den misstänkte begärdes häktad på tisdagen och häktades i tingsrätten på onsdagen. Foto: Christoffer Tuulik

UPPDATERAD onsdag 18/10 kl 17.20. Den man i 40-årsåldern som suttit anhållen efter butiksbranden är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Mannen, som har koppling till butiken, misstänks ha anlagt branden.

Skaraborgs tingsrätt beslutade att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för mordbrand på onsdagen. Detta efter att en häktningsframställan lämnades in på tisdagen.

Mannen är häktad fram till 1 november, i första hand, och är placerad på häktet i Mariestad.

Åklagaren begärde häktning då han annars kunde riskera att undanröja bevis eller på annat sätt försvåra den pågående utredningen. Den misstänkte får en rad restriktioner som häktad bland annat får han inte ta emot besök, sitta tillsammans med någon eller ha kommunikation vare sig elektroniskt eller via brev.

Polisen: ”Vi jobbar hårt”

Polisens förundersökning kring branden fortsätter. Enligt Tomas Ahlgren, utredare vid polisen i Skövde, arbetar man brett med flera åtgärder samtidigt.

– Vi jobbar hårt just nu. Exakt vad vi gör och vad som framkommit i förhör kan jag inte säga, säger Tomas Ahlgren.

En kvartersbutik i ett flerfamiljshus på Hamngatan i Hjo totalförstördes i brand vid 20-tiden lördagskvällen den 14 oktober.
En kvartersbutik i ett flerfamiljshus på Hamngatan i Hjo totalförstördes i brand vid 20-tiden lördagskvällen den 14 oktober. Foto: Lars-Ola Carlén

Sekretess

Polisen genomförde en teknisk undersökning av brandplatsen under måndagen.

Nu är avspärrningarna hävda utanför den eldhärjade butiken i korsningen Hamngatan-Magasinsgatan.

– Jag kan inte säga något om den tekniska undersökningen än heller. Det råder förundersökningssekretess. Om jag släpper några detaljer i det här läget kan det riskera att skada den fortsatta utredningen, säger Tomas Ahlgren.

Polisens tekniker genomförde en teknisk undersökning av den eldhärjade butiken på måndagen.
Polisens tekniker genomförde en teknisk undersökning av den eldhärjade butiken på måndagen. Foto: Christoffer Tuulik

Totalförstördes

En kvartersbutik i ett flerfamiljshus på Hamngatan i Hjo totalförstördes i brand vid 20-tiden lördagskvällen den 14 oktober. En stor räddningsinsats pågick i flera timmar på platsen. Inledningsvis fanns spridningsrisk till bostäderna ovanför butiken.

Den misstänkte mannen greps i anslutning till brandplatsen vid polisens framkomst. Mannen anhölls av åklagare under natten till söndagen. Mannen har koppling till butiken, enligt polisen.

Inflytt dröjer

I fastigheten finns ett tiotal hyreslägenheter och tre butikslokaler. Samtliga lägenheter och lokaler ska saneras från rök. De som bor i fastigheten har tillfälligt boende tills det är klart. Enstaka lägenheter i direkt anslutning till den eldhärjade lokalen är totalskadade.

Artikeltaggar

Branden på HamngatanBrott, lag och rättBränderHamngatanHjoHäktningsförhandlingMordbrandSkaraborgs tingsrättÅklagare

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.