Hoppa till huvudinnehållet

Planer på närakut i Lidköping slopas – men jourcentralen förstärks: ”Vi är besvikna”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Reporter Julia Naskovic
Julia Naskovic
julia.naskovic@nlt.se
Foto: Sören Turesson

Vid en presskonferens efter Skaraborgs sjukhusstyrelses sammanträde på fredagen framkom det att den tidigare utlovade satsningen på en närakut vid sjukhuset i Lidköping inte blir av.

Istället blir det en förstärkt jourcentral med tillgång till både labb och röntgen och extra läkare och sjuksköterskor.

Politikerna är oense om den här förstärkta jourcentralen faktiskt är en närakut – eller inte.

Sjukhusstyrelsens ordförande Anna-Karin Skatt (S) och sjukhusdirektör Stellan Ahlström tillsammans med representanter från primärvården, berättade att verksamheten vid Närhälsans jourcentral i Lidköping ska förstärkas med ytterligare en läkare, och närsjukvårdsteamet som i dag är stationerade vid sjukhuset, ska framöver utgå ifrån jourcentralen.

Jourcentralen i Lidköping ska också förstärkas med både labb och röntgen.

Närsjukvårdsteamet ska finnas tillgängligt när jourcentralen är öppen, det vill säga klockan 17-22 på vardagar och klockan 11-17 på helger.

Närhälsan och Skaraborgs sjukhus hade gemensam presskonferens i Skövde, om utökat samarbete kring nära vård.Från vänster Jörgen Thorn, primärvårdsdirektör, Göran Larsson (MP), ordförande Närhälsan, Anna-Karin Skatt (S), sjukhusstyrelsens ordförande, Frida Nilsson (C), vice ordförande sjukhusstyrelsen och Stellan Ahlström, sjukhusdirektör.
Närhälsan och Skaraborgs sjukhus hade gemensam presskonferens i Skövde, om utökat samarbete kring nära vård.Från vänster Jörgen Thorn, primärvårdsdirektör, Göran Larsson (MP), ordförande Närhälsan, Anna-Karin Skatt (S), sjukhusstyrelsens ordförande, Frida Nilsson (C), vice ordförande sjukhusstyrelsen och Stellan Ahlström, sjukhusdirektör. Foto: Helene Magnusson

Förslaget om en närakut kom från Centerpartiet, men under fredagens sammanträde i sjukhusstyrelsen var det bara Centern och Liberalerna som ställde sig bakom förslaget. Detta trots att sjukhusstyrelsens samtliga ledamöter tidigare varit enade med Centerpartiet om att en närakut måste vara på plats innan akutmottagningen i Lidköping stänger.

– Vi är besvikna över att andra partier har avvikit från vad vi kom överens om. En närakut ersätter inte akutmottagningen, men vi anser att den är en väsentlig komponent inom den akuta vården och vårdcentralerna. Därför förespråkar vi att närakuten bör verka i samma lokaler som den befintliga akutmottagningen finns i Lidköping. Där finns labb- och röntgenutrustning och på så sätt kan vi samla olika vårdtjänster under samma tak, säger Frida Nilsson (C), vice ordförande Skaraborgs sjukhusstyrelse.

Annan åsikt

Mikael Faleke (M) är ledamot i sjukhusstyrelsen och tycker att den information som tjänstemännen från Skaraborgs sjukhus och från Närhälsan presenterat ligger i linje med det tidigare beslutet om att en närakut ska vara på plats i Lidköping innan akuten lägger ner.

– Det är ingen akutmottagning vi ska öppna i Lidköping utan en närakut. Närakuten är en jourcentral förstärkt med labb och röntgen. Du kommer att kunna boka tider på jourcentralen, du har bedömningssjuksköterska och det kommer att finnas ett läkarbemannat närsjukvårdsteam. Det är en hel rad åtgärder som handlar om omställningen av den nära vården, menar Mikael Faleke som är nöjd med vad tjänstemännen föreslår.

Jörgen Thorn, primärvårdsdirektör Västra Götalandsregionen, är nöjd över det intensifierade samarbetet med Skaraborgs sjukhus.
Jörgen Thorn, primärvårdsdirektör Västra Götalandsregionen, är nöjd över det intensifierade samarbetet med Skaraborgs sjukhus. Foto: Helene Magnusson

På presskonferensen fanns också primärvårdsdirektör Jörgen Thorn med. Han menar att Skaraborg nu går lite före i omställningen till nära vård. Han tycker det är särskilt bra med att man nu kommer jobba mer med direktinläggningar från primärvården till sjukhuset.

– Om en distriktsläkare bedömer att en patient i primärvården, på ett äldreboende eller på en vårdcentral, behöver direktinläggas så kan det ske utan att patienten behöver hamna på akuten först, förklarar han.

Framförallt ser han positivt på att samarbetet mellan Närhälsan och Skaraborgs sjukhus nu intensifieras.

– Vi behöver jobba mycket mer tillsammans i hela Västra Götalandsregionen.

Närakut med sjukhuset och primärvården tillsammans: ”Tydlig överenskommelse”

Artikeltaggar

Anna-Karin SkattCenterpartietEkonomiLiberalernaLidköpingNärhälsanSjukvårdSkaraborgs sjukhusSkaraborgs sjukhusstyrelseSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmStyrelserVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.