Hoppa till huvudinnehållet

Hjo var först i landet med boende för Ukrainaflyktingar – nu avvecklas boendet

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Charlotte Warling, verksamhetschef arbete och socialtjänst, samt Jessica Bergman, enhetschef för arbetsmarknad och integration vid Hjo kommun på bild i samband med krigsutbrottet 2022.
Charlotte Warling, verksamhetschef arbete och socialtjänst, samt Jessica Bergman, enhetschef för arbetsmarknad och integration vid Hjo kommun på bild i samband med krigsutbrottet 2022. Foto: Christoffer Tuulik

Hjo kommun var först i landet att erbjuda tillfälligt boende för krigsflyktingar från Ukraina. Men boendet förblev nästan outnyttjat.

Nu stängs flyktingboendet på Sjöryd efter ett och ett halvt år.

Kommunledningen beslutade samma dag som krigsutbrottet att ett akutboende för flyktingar skulle iordningställas i Hjo.

– Kommunen tog kontakt med Migrationsverket. Vi fick ligga på hårt för att få till ett avtal kring vårt akutboende. Migrationsverket hade fullt upp och hann inte med, det tog tid, säger Jessica Bergman, enhetschef för arbetsmarknad och integration.

Väldigt snabba

Boendet färdigställdes på bara några dagar, mycket tack vare stor hjälp av frivilligorganisationer i Hjo, berättar Jessica Bergman.

– Hjo kommun var första kommunen i landet att skriva avtal med Migrationsverket enligt EU:s massflyktsdirektiv, fortsätter hon.

Det innebar ett anordnat boende för skyddsbehövande som kommer till Sverige med stöd av EU:s massflyktsdirektiv.

Snabbare än lagen

Massflyktsdirektivet blev lag 1 juli 2022 och innebar att Migrationsverket fick anvisa en kommun att ordna boende för personer med uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Syftet med lagen var också att få en jämnare fördelning av boendeplatser över landet.

Som mest fanns drygt hundra boendeplatser på Sjöryd, men många av platserna förblev tomma. Orsaken var att Migrationsverket helt enkelt inte anvisade särskilt många flyktingar från Ukraina till Hjo.

– Totalt har 17 personer utnyttjat flyktingboendet på Sjöryd sedan krigsutbrottet. I dagsläget bor fem personer på boendet.

Begmanska villan i Hjo blir nytt hem för ukrainaflyktingarna som bor i Hjo.
Begmanska villan i Hjo blir nytt hem för ukrainaflyktingarna som bor i Hjo. Foto: Christoffer Tuulik

Avvecklar boendet

Flyktingboendet som kallas Freja, på Sjöryd, avvecklas därför. De boende och framtida flyktingar kommer i stället bo i Bergmanska villan på Repslagaregatan och i Hjo kommuns övriga fastigheter.

Jessica Bergman vill inte kommentera kritiken från Igor Yarotsky.

– Jag uttalar mig inte i direkta personärenden. De första Ukrainarna som lämnade boendet lämnade i september och oktober 2022. De uttryckte att de ville resa hem för att de saknar sina familjer. Någon reste hem med ambitionen att komma tillbaka men stoppades av det oroliga säkerhetsläget. Vår upplevelse och den feedback vi har fått från alla som bott på vårt boende är att de uttryckt stor tacksamhet och att de trivts bra, säger Jessica Bergman.

Läs om Igor Yarotsky som öppnade sitt hem för släkten:

Flydde till Hjo när första bomberna föll – Så gick det sen för ukrainarna

Artikeltaggar

AvtalEUFlyktingarHjoIntegrationJessica BergmanMigrationsverketPolitikSamhälleSjörydUkrainaUppehållstillstånd

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.