Hoppa till huvudinnehållet

Gågata lika med döden för Stora torget

Publicerad:
Gör gångfartsområde från Stora torget till Floragatan, istället för gågata, föreslår förre stadsarkitekten PG Ylander.
Gör gångfartsområde från Stora torget till Floragatan, istället för gågata, föreslår förre stadsarkitekten PG Ylander. Foto: Lars-Ola Carlén

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns i Hjo en fyra till fem oftast ogenomtänkta och i princip ogenomförbara idéprojekt som med intervaller på 10-15 år dyker upp gång på gång! Att göra Hamngatan till gågata är en av dessa! Det skall sägas med en gång: vill Hjo kommun ta död på den glesnande skaran verksamheter runt torget så skall man göra Hamngatan till gågata!

Idén behöver inte utredas, stötas och blötas i olika forum. Det är slöseri av resurser på meningslösa förslag. Varje sunt tänkande person som har minsta hum om Hjo stads struktur inser efter 15 minuters eftertanke att idén är befängd.

Så här kan man tänka: Hjoån delar staden i två delar – norr och söder. För att åka från den ena sidan till den andra med bil finns det tre överfarter – Norrbro (som man vill stänga av), Vekängsbron (Hammarsvägen) och Ringvägen. Vid en avstängning av Hamngatan återstår alltså endast två möjligheter.

Sedan kan man fortsätta: jag står på parkeringen vid Strömparterren. En person kommer fram till mig och berättar att han skall hämta en micro på Elon.

– Men jag har sett att det inte går att åka bil dit?

– Jodå, om du åker ut härifrån till Floragatan, den kör du västerut nästan så långt du kan, sedan tar du till vänster på Ådalsvägen, kör den till den tar slut så kommer du till Hammarsvägen, där tar du till vänster igen, kör över bron, uppför en bit av backen och där tar du till vänster igen. Där svänger gatan skarpt till höger och då är du på Regeringsgatan. Den kan du köra rakt fram tills du kommer till Elon. Det finns nog gott om p-platser där, eftersom det inte är så många som hittar dit!

– ???

– Ett annat alternativ är att du rundar ICA, åker Vasagatan västerut … Hallå! Vänta … Hallåå! …!

Det finns ett mycket elegantare och smartare alternativ – gångfartsområde! Inom ett sådant området samsas gående, cyklister och biltrafik – på de gåendes villkor. Det är att äta kakan och ha den kvar! Gör Hamngatan till gångfartområde från Stora Torget fram till Floragatan. Inkludera samtidigt Magasinsgatan och alla trafikytor runt Hamnen, inklusive Strömparterren.

PG Ylander

F.d. stadsarkitekt

Artikeltaggar

HamngatanHjoMagasinsgatanParkeringSamhälle