Hoppa till huvudinnehållet

Tummen ner för sommargata: ”Förödande för handlarna”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Ingela Fritzson och Pernilla Drotz Melker på Stila mode & design, en av butikerna i Hamnbacken, gör tummen ned för Hjo kommuns nya förslag.
Ingela Fritzson och Pernilla Drotz Melker på Stila mode & design, en av butikerna i Hamnbacken, gör tummen ned för Hjo kommuns nya förslag. Foto: Christoffer Tuulik

– Utan biltrafik dödas centrumhandeln. Vi småföretagare har det tufft ändå.

Camilla Johansson, som driver Elon på Stora torget, är bara en av handlarna som sågar nya förslaget att göra Hamngatan till ”gågata” sommartid.

Nej! Urbota dumt. Ett korkat förslag. Flera handlare kring torget och i Hamnbacken är milt sagt; inte positiva. Hjo kommuns nya drag får rött ljus – förslaget om att göra Hamngatan till sommargata – i praktiken att förbjuda genomfartstrafik med bil.

– Sommaren är så värdefull för oss småbutiker i Hjo. I princip alla turister besöker Hjo med bil. Många av våra kunder tar bilen till affären. Turisterna tycker det är så mysigt att åka längs strandpromenaden för att sen åka igenom vårt fina centrum. Då vill de stanna, parkera och handla i vår fina hjärtestad.

Det säger Ingela Fritzon, som driver Stila mode & design i Hjo, som hellre ser att bilister, cyklister och gångare samsas om Hamngatan som i dag.

Blir inte bra

– Vi kan ändå inte ”ta butiken ut på gatan” eftersom det fortfarande måste vara fri väg för boende, varutransporter och räddningstjänst. Det vore en annan sak om Hamngatan kunde vara permanent gågata utan trottoarer, fortsätter hon.

Barberaren David Solaka, några lokaler söderut, sågar också förslaget. Enligt honom kom endast ett fåtal kunder per dag i samband med vägarbetet som stängde Hamngatan i två veckor.

– Håll Hamngatan öppen för alla, punkt slut!

Fungerar inte i praktiken

Emil Fredriksson, som driver Emils sport & cykel, rakt över gatan, anser att förslaget är ogenomtänkt.

– Någon kom från kommunen och frågade vad jag tyckte. Jag svarade att det är det dummaste förslaget jag hört på länge. Jag förstår inte syftet, det kommer inte funka praktiskt. Många Hjobor är här och hämtar paket och då vill de såklart ha bilen i närheten.

Kommer bli förvirrande

Uppe vid torget hos Vete & Råg är Mathilda Rännare i full gång med att städa på måndagsförmiddagen. Som privatperson berörs hon inte nämnvärt eftersom hon mest promenerar, men som anställd tycker hon det är förkastligt.

– Vi förlorade många kunder i samband med vägarbetet. Det blev färre naturliga besök, och det blev mycket förvirrande för de kunder som kommer utifrån. Många av våra besökare tar bilen till oss. Det är inte heller bra att ha parkeringarna avgiftsbelagda eller tidsbestämda sommartid, säger hon.

Camilla Johansson, ägare till Elon-butiken vid torget, tror inte alls på idén om sommargata. Hon är besvärad över att kommunen vill strypa biltrafiken i centrum ännu mer.
Camilla Johansson, ägare till Elon-butiken vid torget, tror inte alls på idén om sommargata. Hon är besvärad över att kommunen vill strypa biltrafiken i centrum ännu mer. Foto: Christoffer Tuulik

”Testa inte vår ekonomi”

Camilla Johansson, som driver Elon-butiken på Stora torget, är av mycket bestämd åsikt.

– Bara för att Hjo kommun vill testa att förbjuda genomgående biltrafik på stans mest trafikerade gata vill inte jag testa butikens ekonomi. Vi handlare kämpar för att överleva, det är svårt som det är. Vi förlorade hälften av våra kunder i samband med vägarbetet då få visste att det fortfarande gick att parkera här bredvid, säger hon.

Hon har ett motförslag som hon vill att kommunen ska överväga i stället, om de nu ska göra någon förändring.

– Höj upp Hamngatan och ta bort trottoarerna. Gör det möjligen till gångfartsområde som på torget. Det måste få finnas bilar i centrum, annars är det förödande för oss handlare.

Barberare David Solaka säger att hans kunder vill ha det nära och enkelt. Förslaget kan bara förvirra, tror han.
Barberare David Solaka säger att hans kunder vill ha det nära och enkelt. Förslaget kan bara förvirra, tror han. Foto: Christoffer Tuulik
Emil Fredriksson tycker förslaget är ogenomtänkt.
Emil Fredriksson tycker förslaget är ogenomtänkt. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

ButikerCamilla JohanssonDesignElonEmil FredrikssonHamngatanHandelHjoModeParkeringSamhälleStora torget

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.