Hoppa till huvudinnehållet

Mystik och spänning vid spökafton i Bäckaboskogen

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Emma Althaus som Jordi , den nordiska gudinna som symboliserar Moder Jord och Skogens Mor, deltar i spökafton i Bäckaboskogen.
Emma Althaus som Jordi , den nordiska gudinna som symboliserar Moder Jord och Skogens Mor, deltar i spökafton i Bäckaboskogen. Foto: Privat

Just som vi lämnat sommaren bakom oss och inträtt i den mörkare hösten med färgsprakande löv kan man uppleva spänningen och mystiken i Bäckaboskogen. Föräldrar i Hjo och Fågelås bjuder på fredag på en spökafton i Gate.

– Vi är ett gäng föräldrar i Hjo och Fågelås som ligger bakom Spökafton i Bäckaboskogen, berättar initiativtagaren Emma Althaus.

På fredag förvandlas Bäckaboskogen i Gate, inte långt från Bisonfarmen på Hökensås sluttning, till en mystisk och spännande plats där det bjuds på spöklika aktiviteter.

– Vi vill skapa något för bygden, en mötesplats med mystik, spänning och mys i dessa mörka tider, förklarar Emma och poängterar att man vill skapa gemenskap med mer mystik, skratt och mys än att bara skrämmas i mörkret.

– Vi vill hellre att våra barn ska känna sig trygga och tycka det är mysigt och spännande än att bara bli rädda för mörkret.

Levande teater

Programmet inleds med en ceremoni där det finns möjlighet att tända ett ljus i skogen och hedra de som har lämnat oss.

Spökaftonen fortsätter därefter med levande teater, Eldjakten, för alla åldrar.

– Den är inspirerad av vår nordiska mytologi med kända och mindre kända karaktärer där man får följa med Jordi och hennes vänner och lösa gåtan om vart den kraftfulla elden tagit vägen.

Spökcaféet i det hemsökta Bäckabohuset har öppet och fikagalna gengångare säljer hembakat fika.

Lite senare på kvällen finns en spökvandring för de äldre.

– Man måste ha fyllt tolv år för att få gå spökvandringen där allt kan hända...

Grillplatser ordnas om man vill ta med sig egen mat att grilla och lekplatsen har liksom hela området förvandlats till en ryslig och mysig plats för barn, småfolk, älvor och troll.

Artikeltaggar

BarnDjur och naturFestivalerGrillningHjoMat och dryckSkog

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.